Category

Zlatnici

Zlatnici

Zlatnici kao pokloni za posebne prilike sve su češći odabir uzvanika na vjenčanjima i svečanim prigodama poput krštenja, pričesti i krizmi. To su, kao i srebrnjaci, tradicionalni darovi visoke vrijednosti koji se mogu prenositi naraštajima. Poput značaja jedinstvene prilike prigodom koje se poklanjaju, njihova je simbolična ali i materijalna vrijednost trajna.

U našoj zemlji zlatnici kao darovi trajne vrijednosti imaju dugu tradiciju. Tradicionalno su bili cijenjeni dio djevojačkog miraza i važan dio njezine nošnje. Još su češće važan i simboličan dar kojeg kumovi i uzvanici daruju prigodom krštenja, pričesti, krizmi i vjenčanja.

Kao plemeniti metal vječnog sjaja, zlato simbolizira trajnost i ljubav, ali i posjeduje bitnu karakteristiku – čuva vrijednost svome vlasniku. Zlatnici predstavljaju izrazito praktične darove. Za razliku od odjeće koja se brzo preraste ili tehnike koja brzo zastari, zlato protekom vremena na gubi na vrijednosti.

Vrijednost novca tijekom godina ozbiljno nagriza inflacija, dok je zlato na nju otporno. Štoviše, u posljednjih pola stoljeća, cijena takvog zlata raste po prosječnoj stopi od oko 8% godišnje. To znači da će dijete koje darivate, u slučaju potrebe,  jednog dana zlatnik moći prodati po mnogo većoj cijeni od današnje. Prednost zlatnika i zlatnih poluga jest i činjenica da su oni kategorizirani kao investicijsko zlato i kao takvi oslobođeni svih poreza.

 

Prikazujemo 1–12 od 41 rezultata

Feedback