shutterstock 42862111

Što je investicijsko zlato te kako (i zašto) ga steći

/
Posted By
/
Categories

Što je to investicijsko zlato, pitanje je koje se proteklih šest ili sedam godina provlači hrvatskim investicijskim krugovima. Od 2013. godine, kada je zlato oslobođeno PDV-a, značajno je porastao interes za kupnjom poluga i zlatnika. Iako je zlato je oduvijek prisutno u našoj tradiciji, njegov ekonomski značaj manje je poznat hrvatskim građanima. U posljednje vrijeme sve se više može čuti o investicijskom zlatu, no većini građana koji bi možda mogli biti zainteresirani za takvu vrstu ulaganja za taj je pojam vezano puno nepoznanica. Stoga donosimo jednostavne odgovore na neka od najčešćih pitanja o investicijskom zlatu…

Što je investicijsko zlato

Što je investicijsko zlato

Investicijsko zlato čine zlatnici i zlatne poluge. Radi se o predmetima sa značajno većim udjelom čistog zlata nego kod, primjerice, nakita. Investicijsko zlato zapravo je dugo vremena prisutno u hrvatskome društvu. U ovu kategoriju spadaju, primjerice, i dukati koji su imali značajnu ulogu u očuvanju vrijednosti mnogih generacija u Slavoniji kroz povijest.

No, u novije vrijeme investicijsko je zlato u Hrvatskoj bilo opterećeno visokim carinama i porezima, stoga se nije isplatilo kupovati ga. U svijetu je uobičajeno da zlato ima minimalnu maržu i bude u potpunosti oslobođeno poreznih davanja.

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju investicijsko zlato oslobođeno je PDV-a i u našoj zemlji. Fizičke osobe neće platiti niti porez na dobit ostvarenu prodajom zlata. To nije slučaj kod drugih investicijskih opcija poput dionica, štednje ili nekretnina. Tako je zlato zapravo jedino neoporezivo ulaganje u Hrvatskoj.

Zlato je jedna od ključnih investicijskih opcija. Njegova vrijednost najviše do izražaja dolazi u vremenima krize.

Investicijsko zlato

Cijena zlata

Zlato ne mora biti skupa investicija, jer većina trgovaca pruža širok raspon asortimana. Investicijske pločice kreću od 1 grama i cijene od nekoliko stotina kuna, pa do nekoliko stotina tisuća kuna vrijednih poluga od 1 kilograma.

Kao i svako drugo ulaganje, kupnja investicijskog zlata nosi određeni rizik. Cijena zlata određena je na burzi i može padati ili rasti. No, zlato se smatra sigurnom investicijom jer mu cijena raste uvijek u situacijama gospodarskih nesigurnosti i kriza. I povijesni podaci to potvrđuju – u posljednjih 20 godina cijena zlata se učetverostručila, a u proteklih deset godina utrorstručila. Tijekom zadnjih godinu dana vrijednost zlata “skočila” je za više od 30 posto. I stručnjaci očekuju povećanje cijena zlata zbog rastuće potražnje (osim kao investicija, zlato se koristi i za izradu nakita i u industrijske svrhe), kao i smanjene proizvodnje.

Kako se može kupiti investicijsko zlato?

Investicijsko zlato može se kupiti u poslovnicama tvrtke Auro Domus u cijeloj Hrvatskoj, ali i putem webshopa. Na internetskim stranicama se mogu provjeriti i cijene, a dostava se može izvršiti u poslovnicama ili na kućnu adresu klijenta, uz doplatu. Većina artikala dostupna je odmah ili u roku od nekoliko dana.

Kupljeno zlato pametno je pohraniti uz osiguranje, a radi se o usluzi koju nude bolje trgovine investicijskim zlatom. Zlato je dugoročna investicija. To znači da ga je najbolje držati kao sredstvo očuvanje imovine za budućnost i prodati u trenutku kada je to ekonomski najpovoljnije.

Feedback