Pokloni za krštenje, pričest i krizmu: Zlato je odličan izbor

/
Posted By
/
Categories

Što pokloniti djeci za krštenje, prvu pričest ili krizmu? Pitanje je to s kojim se susreću roditelji, kumovi i članovi obitelji kada se približe ovi važni trenuci u životima vjernika. Odgovor koji već tisućama godina odolijeva promjenama trendova i navika jest: zlato. Štoviše, zlato kao jedan od najprikladnijih poklona za krštenje sugerira i Biblija. Prema sv. Mateju, tri mudraca koja su posjetila tek rođenog Krista darovala su mu mirise, tamjan i – zlato. Naime, zlato je poklon za kraljeve, stoga darivanje ovog plemenitog metala sugerira uspješnu i prosperitetnu budućnost.

 

Zašto je zlato odličan izbor

 

Niz je razloga zbog kojih je zlato odličan izbor poklona za krštenje, prvu pričest i krizmu. Uz simboličnu, zlato ima i stvarnu vrijednost, koja s vremenom raste. Od 2000. godine do danas, zlato je u prosjeku povećavalo cijenu po stopi od 9% godišnje. Zbog toga predstavlja investiciju čija će vrijednost rasti brže nego što bude raslo dijete. Pokazuje to i jednostavan izračun. Da je dijete koje je danas na pragu punoljetnosti, odnosno slavi svoj 18. rođendan, u trenutku svog krštenja dobilo polugicu investicijskog zlata, danas bi raspolagalo čak četverostruko većom vrijednošću! Konkretnije, poluga od 10 grama zlata tada je vrijedila oko 150 eura dok bi danas njena otkupna vrijednost u poslovnici Auro Domusa bila oko 660 eura!

 

 

Zlato je, zapravo, novac u drugačijem obliku. Vrlo je jednostavno zlatnu polugu ili zlatnik zamijeniti za gotovinu. U poslovnicama Auro Domusa to traje svega nekoliko minuta, od procjene do isplate. Štoviše, taj proces često je znatno kraći od vremena potrebnog za podizanje gotovine s vlastitog računa u poslovnici banke. No, za razliku od novca, čija kupovna moć s vremenom opada zbog inflacije, vrijednost zlata s godinama se povećava. Još je jedan razlog zbog kojeg je bolje darivati zlato od novca: zapakirano u atraktivnim ambalažama, zlato kupljeno u poslovnicama Auro Domusa značajno je ljepši poklon nego gotovina „skrivena u kuverti“.

 

Kakvo zlato kupiti?

 

Ako se odlučite na kupnju investicijskog zlata kao poklona za krštenje, pričest ili krizmu, ostaje još pitanje kakvo zlato se najviše isplati kupiti. Nakit može biti vizualno privlačan, no njegova cijena uključuje ne samo vrijednost samog zlata, već i troškove izrade, trgovačke marže, kao i PDV. S druge strane, investicijsko zlato – poluge i zlatnici – oslobođeni su svih poreza, a vrijednost samog zlata čini i do 98 posto njihove cijene.

 

 

Drugim riječima, kupnjom zlatnika kao što je mali dukat Franjo Josip dobivate 3,44 grama čistog zlata za cijenu od oko 270 eura (ovisno o cijeni zlata na burzi). S druge strane, kupnjom nakita iste vrijednosti, dobit ćete oko 2 grama čistog zlata, jer 54 eura ostaje državi kroz PDV, a stotinjak eura zadržat će trgovci i proizvođači.

 

Zbog svega toga, brojni klijenti Auro Domusa svjesni su kako je upravo investicijsko zlato, odnosno zlatne poluge i zlatnici, najbolji dar za vjerske prigode. Poslovnice Auro Domusa imaju širok raspon proizvoda iz darovnog asortimana, za svaki budžet – od poluge mase 1 grama vrijednog oko 75 eura, do zlatnika od 1 unce, čija masa iznosi 31,1 gram zlata, a vrijednost više od 2.000 eura.

 

 

 

Feedback