Dukat Mali – Franjo Josip 3.49g 20mm

Dukat Mali – Franjo Josip 3.49g 20mm

296,39 

* Cijena vrijedi za jednokratno plaćanje
Dostava nije uključena u cijenu


Otkup: 241,39 €

967 na zalihi

SKU: 1 Kategorije: ,

Opis

Dukat mali – Franjo Josip 3.49g 20mm (Münze Österreich)

Gratis ekskluzivna ambalaža i certifikat o autentičnosti

Najpopularniji zlatnik u južnoj i jugoistočnoj Europi je dukat mali Franjo Josip. Proizvod kovnice Münze Österreich ima dugu povijest i bogatu tradiciju. Ime dukat rezervirano je za posebne vrste zlatnika izrađene prema povijesnim predlošcima, specifične mase, čistoće i promjera. Prve dukate uvela je Venecija, još u 13. stoljeću. Sama riječ označava kneza ili dužda.

Dukat Franjo Josip prvi puta je otisnut 1872. godine.

Koristio se kao vjenčani dar, ukras, investicija za budućnost, ali i kao moneta u međunarodnim plaćanjima. Posljednji put kovani su 1915. godine, a upravo je ta godina prisutna i na svim kasnijim reprodukcijama ovog zlatnika. Ima specifični udio zlata 986/1000. Postoje dvije varijante dukata koje se razlikuju po masi. Mali ili jednostruki dukat ima masu od 3,49 grama i promjer 20 milimetara.

Austrijska kovnica Münze Österreich u vlasništvu je središnje banke ove države. Jedna je od najstarijih kovnica u svijetu. Prvi puta u službenim povijesnim zapisima spomenuta je 1371. godine. No, povijest joj je oko dva stoljeća duža. Uz njen postanak veže se zanimljiva priča. Na povratku s Križarskog rata, Richard Lavljeg srca zarobljen je u Austriji zbog ranije uvrede prema vojvodi Leopoldu V. Richard je svoju otkupninu platio s 15 tona srebra. Leopold je odlučio od tog srebra iskovati novčiće, čime je pokrenuta povijest kovnice u Beču.
Uz zlatnike, Münze Österreich proizvodi austrijske kovanice eura, kao i komemorativne medalje.
Auro Domus službeni je partner kovnice Münze Österreich u Hrvatskoj.

Dodatne informacije

Težina

3,49

Finoća

Država

Materijal

Proizvođač

Dimenzije

Dimenzije pakiranja

Feedback