shutterstock 126097262

Savjeti za otkup zlata: Što morate znati prije prodaje zlata

/
Posted By
/
Categories

Otkup zlata i srebra stoljećima je djelatnost prisutna u zlatarskom poslu. Proteklih desetak godina, pojavom tvrtke Auro Domus, organzirana je i kao profesionalna samostalna djelatnost. Stotine tisuća građana dosad su koristile ovu uslugu. Auro Domus im je isplatio ukupno više od milijardu kuna. Iskustvo stečeno u proteklom desetljeću pokazalo je koje su najveće nedoumice prilikom prodaje zlata. Ovi kratki savjeti za otkup zlata objašnjavaju četiri stvari koje možete napraviti kako biste čim uspješnije ostvarili svoj otkup i prodali svoje zlato za značajan iznos u gotovini.

Savjeti za otkup zlata

Važno je što prodajete

1. Znajte što prodajete. Nije zlato sve što sja, ali nije ni svako zlato „isto“. Jednostavnom provjerom možete saznati kakvo je zlato u vašem vlasništvu – radi li se o „pravom“ zlatnom nakitu ili bižuteriji, ali i koliko „karata“ ima. Žig na unutrašnjosti nakita dobar je prvi korak za utvrđivanje ovih podataka – uz znak proizvođača, ova oznaka daje i uvid u udio čistog zlata u predmetu. Primjerice, piše li 585 na vašem prstenu, to znači da se radi o 14-karatnom zlatu s udjelom „čistog“ zlata od 58,5 posto.

2. Znajte razliku između investicijskog i lom-zlata. Investicijsko zlato predstavlja zlatne poluge, zlatnike, dukate i zlatne pločice s visokim udjelom zlata. Radi se o gotovim predmetima kojima se trguje i koji su stvoreni s namjerom očuvanja investicije, ali i na koje se ne plaća PDV. Zato je razlika između cijene po kojoj kupujete i prodajete investicijsko zlato minimalna. Investicijsko zlato prodaje se po posebnom cjeniku. Cijene možete pronaći u našem webshopu. S druge strane, lom-zlato koristi se isključivo kao sirovina, koja se naknadno tali i obrađuje, stoga ima i manju vrijednost po gramu. Dodatno, s obzirom da ne postoji unficiranost proizvoda, prije kupnje nužno je pregledati predmete i napraviti procjenu.

Što trebate znati prije prodaje zlata

Važno je kome prodajete

3. Znajte gdje prodajete. Auro Domus ima velik broj poslovnica diljem Hrvatske i lider je u djelatnosti trgovine plemenitim metalima u Hrvatskoj, koji jamči isplatu u gotovini na licu mjesta za otkupljeno zlato. Ako želite odmah dobiti novac za svoje zlato, provjerite nudi li otkupljivač tu mogućnost. Također, budite sigurni može li trgovac odmah isplatiti dogovoreni iznos.

4. Zatražite besplatnu procjenu. Niste sigurni koliko vaše zlato vrijedi, niti radi li se uopće o „pravom zlatu“? Donesite ga u poslovnicu Auro Domusa i zatražite testiranje te besplatnu i neobvezujuću procjenu vrijednosti.

Ovi savjeti za otkup zlata rezultat su najčešćih pitanja klijenata Auro Domusa. Ako i nakon ovog kratkog vodiča imate pitanja o otkupu zlata, odgovore možete potražiti u našem popisu čestih pitanja.

Feedback