Hrvati sve više kupuju investicijsko zlato – ovo je pet glavnih razloga

/
Posted By
/
Categories

Hrvati sve više kupuju investicijsko zlato. Broj građana koji posjeduju zlatne poluge ili zlatnike višestruko se povećava svake godine. Primjerice, 2017. godine ukupan volumen kupljenog zlata u Hrvatskoj bio je vrijedan oko 20 milijuna eura. Pet godina kasnije, godišnji volumen je 15 puta veći i iznosi oko 300 milijuna eura! Očito je da se sve veći broj ljudi odlučuje na ulaganje u zlato, a za to postoji pet ključnih razloga.

 

Zlato je oslobođeno poreza

 

Na investicijsko zlato – zlatne poluge i zlatnike – ne plaća se PDV. Ukidanje PDV-a, ali i drugih poreza na investicijsko zlato Hrvatska je provela prilikom pristupanja Europskoj uniji 2013. godine. Od tada je i počeo rasti interes građana za kupnjom zlatnih poluga i zlatnika, koji je kulminirao tijekom posljednje dvije godine.

 

Za razliku od ostalih vrsta ulaganja, zlato je oslobođeno i plaćanja ostalih poreza, poput poreza na kapitalnu dobit ili na promet nekretnina. Što to u praksi znači? Svu dobit koju ostvare prodajom investicijskog zlata – neovisno o tome kada je kupljeno – ostaje klijentima.

 

 

 

Zlato je odličan “diverzifikator” portfelja

 

Tradicionalno, mudri ulagači barem 15 do 20 posto svoje imovine drže u zlatu. Razlog je taj što zlatu cijena najviše i najbrže raste u vremenima krize i nesigurnosti. Upravo to su situacije kada ostala imovina gubi na vrijednosti. Posljednjih godina, najveći skok cijena zlata dogodio se u vrijeme pandemije, napada Rusije na Ukrajinu te ratnih zbivanja na Bliskom Istoku. Povijesno gledano, to je logična posljedica različitih vrsta imovine – i najljepši dvorac u vihoru ratnih zbivanja postaje bezvrijedan, dok je zlato lako prenosivo i brzo unovčivo. Taj obrazac ponašanja iz nekih davnih vremena zadržao se i danas, kada zlato ima svoju posebnu ulogu u globalnim investicijskim tokovima.

 

Zlatu dugoročno raste cijena

 

Svaki oblik investicije u sebi sadrži određeni rizik. No, određene vrste ulaganja, poput kriptovaluta ili dionica, imaju višu razinu rizika od pada cijene. Za druge vrste imovine, kao što su nekretnine ili zlato, taj je rizik puno niži. Zlato se smatra najsigurnijim ulaganjem, jer povijesno gledano, cijena mu dugoročno uvijek raste. U proteklih 50 godina, prosječni rast iznosio je više od 8 posto godišnje.

 

 

Zlato umanjuje strah od državnih nameta

 

Zlato je diskretno, jednostavno i sigurno ulaganje, koje „štiti“ europska pravna stečevina. S jedne strane, to znači da je zlato lako prodati u bilo kojoj zemlji EU (ili svijeta) po jednakoj cijeni. S druge strane, to znači i da se porezna politika vezana uz zlato teško može promijeniti.

 

S druge strane, jedan od najvećih „strahova“ u hrvatskoj javnosti predstavlja sve češće najavljivano uvođenje poreza na nekretnine. U ekonomiji gdje upravo nekretnine – kuće, zemljišta i apartmani – predstavljaju „najdražu“ imovinu, mnogi se odlučuju za promjenu vrste ulaganja iz „cigle“ u zlatne poluge.

 

Zlato je jednostavno pohraniti i osigurati

 

Jedna od važnijih briga građana koji kupuju zlato jest: gdje ga čuvati? Kako ga osigurati? I koliko će to koštati? Kako bi im u potpunosti olakšao izbor ulaganja, Auro Domus je uveo besplatnu pohranu, koja je 100% osigurana. Zlato ostaje u vlasništvu klijenta, a Auro Domus je čuva u neovisnim, sigurnim trezorima te ga na zahtjev klijenata isporučuje na kuću adresu ili bilo koju poslovnicu u Hrvatskoj. Ova pogodnost vrijedi za klijente koji su zlato kupili u poslovnicama tvrtke Auro Domus.

Feedback