shutterstock 256412818

Kako prepoznati pravo zlato u 5 jednostavnih koraka

/
Posted By
/
Categories

Kako prepoznati pravo zlato? Kao prvi odgovor, vjerojatno, nameće se scena stoput viđena u vesternima ili povijesnim filmovima. Kada „najamnik“ za neki dobro obavljen posao dobije plaću u zlatnim novčićima, on ih „zagrize“ kako bi vidio jesu li pravi. Naime, zlato je vrlo mekano, pa na pravim zlatnicima ostaju tragovi zuba…

Kako prepoznati pravo zlato

Scena je to koja se pamti, pa i rado ponavlja na Olimpijadi gdje osvajači medalja poziraju s odličjem među zubima. No, trebate li „grickati“ svoje prstenje kako biste otkrili jesu li od pravog zlata? Ne, ne trebate. Umjesto toga, pripremili smo kratki vodič kojim možete u pet jednostavnih koraka testirati je li vaše zlato pravo.

Magnet i povećalo

1. Imate magnet? Zlato je metal, ali njegova magnetska svojstva vrlo su slaba. Zato čisto zlato neće reagirati na pokušaj “privlačenja” magnetom. Drugim riječima, ako vaš prsten “poskoči” privučen magnetom, lako je moguće da se radi o jeftinoj zamjeni za zlato. Ako pak prsten ne reagira na magnet, to bi moglo značiti da je napravljen od 24-karatnog zlata. Drugi korak dat će vam čvršći dokaz o sastavu vašeg nakita.

2. Imate povećalo?
Provjerite žig! Na pozadini nakita, ili u kopči kada se radi o ogrlicama i narukvicama, nalazi se službeni žig. Kod pravog, legalno kupljenog zlatnog nakita, to je paralelogram koji sadrži 3 brojke. Ove tri znamenke označavaju udio zlata u tisućinkama. Oznaka 585 znači da se radi o 58.5 posto udjela zlata ili 14-karatnom zlatu. Ako na nakitu stoji oznaka 999, to znači da ste „osvojili premiju“ jer vaš prsten je od čistog, 24-karatnog zlata.

Kako prepoznati pravo zlato

Što je pravo zlato, a što bižuterija?

3. Pregledajte predmet zbog oštećenja. Kod starijeg nakita oštećenja su sasvim normalna pojava, koja mu ne smanjuje vrijednost, pogotovo ako se odlučite za otkup zlata. Ono što se ne bi smjelo dogoditi jest da se kroz ta oštećenja vidi drugačija boja metala. Naime, to je prilično jasan znak da je na njemu samo pozlata. Također, pravo zlato gotovo nikad neće iritirati kožu. Stoga, ako dobijete osip na dijelu tijela na kojem ste nosili neki nakit, velika je šansa da se radi o imitaciji, odnosno bižuteriji.

Najtočnija procjena

4. Zagrebite tanjur! Jednostavan test kakvoće zlata jest taj da prsten ili neki drugi predmet povučete po površini keramičke pločice ili tanjura. Ako je trag crne boje, sasvim sigurno prsten nije zlatan.

Otkup zlata poštom

5. Dođite na besplatnu procjenu! Probali ste sve ove „kućne“ metode i još nemate odgovor na pitanje je li vaše zlato pravo? Onda ste spremni za konačni odgovor na pitanje kako prepoznati pravo zlato! Prije nego što se krenete igrati s kiselinama, dođite na besplatnu procjenu u jednu od poslovnica Auro Domusa za otkup zlata, prisutnih u cijeloj Hrvatskoj. Ne samo da ćete dobiti siguran odgovor na pitanje je li vaš prsten od zlata i koliko karata ima, nego ćete i saznati njegovu vrijednost! A najbolje od svega jest da je procjena potpuno besplatna i ničime ne obvezuje na prodaju.

Može i još jednostavnije, odlučite li se za otkup zlata poštom. Ova usluga omogućuje vam da zlato zamijenite za gotovinu iz vlastitog doma, potpuno besplatno, sigurno i brzo!

Feedback