shutterstock 736755775

Nafta je cijenom ‘zaronila’ u minus: Što to znači za zlato?

/
Posted By
/
Categories

Nafta je na svjetskom tržištu doživjela strmoglavi pad. Štoviše, prvi puta u povijesti dogodilo se da se vrijednost sirove nafte spustila ispod nule. Barel WTI (West Texas Intermediate) sa svibanjskom isporukom stajao je „minus“ 37 dolara. Konkretno, to znači da su vlasnici svibanjskih opcija plaćali 37 dolara za svaki barel koji bi prodali. Problem je u strašnom padu potražnje za naftom, kao i nedostatku skladišnog prostora za sav višak koji se pojavio na tržištu. I ne djeluje kao da će se situacija bitno promijeniti.

Nafta predvodi sektor sirovina

Što to znači za plemenite metale? Imaju li „crno zlato“ i „pravo zlato“ dodirne točke u kretanju svjetskog tržišta? Naravno, zlato spada pod sektor sirovina, koji „predvodi“ upravo nafta. Stoga kretanje cijena nafte posljedično utječe i na vrijednost zlata i srebra. Zato su i plemeniti metali početkom tjedna prošli kroz laganu korekciju vrijednosti. Unca zlata izgubila je oko 0,5 posto, a unca srebra oko 2,5 posto svoje cijene. Značajni postotak za tržište zlata, no daleko od dramatične promjene kakva se dogodila sa sirovom naftom. Vrijednost unce zlata na njujorškoj je burzi bila oko 1.685 dolara, što je 32 posto više nego prije točno godinu dana.

Štoviše, analitičari cijenama zlata predviđaju suprotan smjer kretanja od cijene nafte. Naime, plemeniti metali izuzetno su traženi u vrijeme krize i neizvjesnosti, jer odlično čuvaju vrijednost u turbulentnim uvjetima na tržištu. A trenutačno se nalazimo usred vrlo turbulentne situacije. Neizvjesnost je ključna „operativna riječ“ na tržištu. U takvim uvjetima, cijena zlata uvijek raste. Stoga stručnjaci smatraju da će pritisak na potražnju vrlo brzo zlato vratiti „u plus“. Brojni špekulanti iskoristili su privremeni pad cijene da ostvare kratkoročni profit na zlatu.

‘Ne možeš tiskati zlato’

Ključno pitanje nije hoće li vrijednost zlata rasti, već – koliko. Najsmjeliju prognozu dala je vrlo tradicionalna institucija – Bank of America. Prema njihovoj prognozi, zlato će probiti povijesne rekorde ove godine. Iduće godine, nastavit će rast i iznad 2.000 dolara po unci. A u sljedećih 18 mjeseci mogli bi premašiti i granicu od 3.000 dolara po unci.

Kako su objasnili u svojoj analizi, u situaciji „bacanja novca iz helikoptera“, što sada čine svjetske središnje banke, doći će do snažne devalvacije „fiat“ novca. I investitori će se okrenuti zlatu. Jer – „jednostavno, ne možeš tiskati zlato“.

Feedback