shutterstock 536623408

Vrijednost zlata najviša u posljednjih 7,5 godina: Tržište se sprema za daljnji rast

/
Posted By
/
Categories

Vrijednost zlata jučer je skočila na najviše razine u posljednjih sedam i pol godina. Uz dnevni rast od ogromnih 2,4 posto, cijena je gotovo dosegnula psihološku granicu od 1.700 dolara za uncu. Još je viša cijena zlata s budućim opcijama, pa su „gold futures“ s opcijom u lipnju kupovane po cijeni od 1.750 dolara za uncu. Porasla je i vrijednost srebra, po još bržoj stopi nego vrijednost zlata. U jednom danu, jeftiniji plemeniti metal povećao je vrijednost za 3,3 posto, a cijena je prešla 15,7 dolara za uncu.

Pritisak potražnje

Investicijsko zlato trenutačno je pod velikim pritiskom s potražne strane. Zlatne poluge i zlatnici kupuju se kao oblik štednje i očuvanja vrijednosti imovine u nesigurnim gospodarskim uvjetima. Jednako kao što potražnja raste među privatnim građanima, tako i velike investicijske kompanije ulažu upravo u plemenite metale. Ključni okidač jučerašnjeg rasta potražnje za investicijskim zlatom, a samim time i rastom vrijednosti, bila je najava američkih Federalnih rezervi o financijskom paketu podrške gradovima i državama pogođenima panedmijom virusa Covid-19. Paket je „težak“ 2,3 trilijuna dolara, a financijsko tržište očekuje da će posljedice biti povećanje inflacije i druge ekonomske „komplikacije“.

Dodatnu nesigurnost na tržište unio je podatak o novom rastu broja nezaposlenih iznad predviđanja. Posljednji podaci pokazuju povećanje nezaposlenosti za 6,6 milijuna ljudi, što je značajno više od očekivanih 5 milijuna novih nezaposlenih osoba.

Vrijednost zlata ‘lovi’ rekorde

To su podaci koji pokazuju da američko, ali i svjetsko gospodarstvo, trenutačno prolazi kroz recesiju, a moguće i depresiju. U takvim situacijama vrijednost zlata snažno raste, a analitičari očekuju kako bi investicijsko zlato cijenom moglo nadmašiti i rekordnu povijesnu vrijednost iz 2011. godine, kada je unca zlata gotovo desegla 1.900 dolara.

Proteklog tjedna cijena zlata povećala se za 6 posto. Stručnjaci za ovo tržište procjenjuju da nastavak tog trenda. U kratkom roku, vrijednost zlata trebala premašiti 1.800 dolara za uncu. Dugoročno, očekuje se da će porasti i iznad 2.000 dolara za uncu.

Feedback