recesija manja

Od inflacije do recesije – gospodarska kriza se produbljava

//
Categories

Od inflacije do recesije put je kojim će vjerojatno krenuti ekonomije velike većine zemalja. Visoke stope inflacije izazvale su snažnu reakciju središnjih banaka koje dizanjem kamatnih stopa nastoje “ohladiti” gospodarstvo. Time će tržišta gurnuti u recesiju, stanje usporene privredne aktivnosti praćeno istovremenim pogoršanjima opće ekonomske klime.

Od inflacije do recesije – kriza tržišta kapitala

Tijekom posljednjih mjeseci globalni financijski i gospodarski izgledi za sljedeću godinu naglo su se pogoršali. Inflacija nezaustavljivo galopira, u SAD-u je prešla 9%, a u Hrvatskoj 10,8% na godišnjoj razini. Vrijednosti novca se smanjuje što znači da se smanjuje kupovna moć građana pa za istu količinu novca tada možemo kupiti manje usluga ili dobara. Kako bi zauzdale inflaciju, središnje banke podižu kamatne stope. To će, prema mnogim analitičarima, dovesti do drastičnog usporavanja gopsodarstva te posljedično – recesije.

Razdoblja recesije karakterizirana su padom realnog dohotka, porastom nezaposlenosti i niskim stupnjem iskorištenosti proizvodnih kapaciteta. Ponavlja se u razdobljima od nekoliko godina, uobičajeno započinje u jednoj zemlji i treba joj određen broj mjeseci da se prelije u druge. Stručnjaci pokušavaju predvidjeti hoće li nadolazeća recesija biti blaga i kratkotrajna ili će biti teža i karakterizirana dubokim financijskim poteškoćama.

od inflacije do recesije

Od inflacije do recesije put je koji vjerojatno čeka svjetska gospodarstva. U turbulentnim vremenima, zlato je uvijek pouzdan oslonac i vrijedan kapital koji čuva vrijednost.

Zlato u globalnim gospodarskim previranjima

Kratkoročno, zlato je poput drugih roba na tržištu i dionica u “medvjeđem”, silaznom putu. To je potpomognuto sve snažnijim američkim dolarom i rastućim obveznicama. Koji ulagačima postaju sve zanimljiviji konkurirajući zlatu kao sigurnom utočištu kapitala.  No, dugoročno gledajući, zlato je siguran kapital. Ono je ograničen resurs i periodi inflacije, straha od bankrota i duboka gospodarska  kriza trebali bi gurati njegovu cijenu prema gore. U prethodnim se desteljećima to više puta pokazalo točnim, a oni koji su uložili u zlato sačuvali su vrijednost svoje imovine.

Posjedovanje fizičkog, investicijskog zlata pruža sigurnost i čuva imovinu od inflatornih nagrizanja. U Auro Domusu, najvećoj hrvatskoj tvrtki za trgovanje plemenitim metalima možete izabrati  investicijski proizvod po vašoj mjeri. Bio to zlatnik, zlatna pločica od nekoliko grama ili veća zlatna poluga. Poslovnice Auro Domusa nalaze se širom Hrvatske, gdje se, kao i na besplatnom broju telefona 0800/7372 možete konzultirati s našim savjetnicima o investiranju u zlato.

Feedback