Zlato na vagi

Zlato kroz povijest – jedinstveni čuvar vrijednosti

//
Categories

Zlato. Već na sam spomen te riječi, zamišljamo predmet zlatno žute boje, zlatnu polugu, zlatnik ili nakit, koji blještavo sjaji i magično privlači pogled. Simbol bogatstva i vrijednosti, ovaj plemeniti metal od davnina opčinjava ljude. Zlato kroz povijest, kao jedinstveni čuvar vrijednosti pokreće stvaranje civilizacija, nova otkrića i izume, razvoj trgovine, ali i sukobe i ratove… 

Zašto je zlato kroz povijest postalo i ostalo jedinstveni čuvar vrijednosti?

Zbog čega je zlato toliko privlačno, što ga čini jedinstvenim čuvarom vrijednosti? Kao prvo, ono je vrlo rijetko. U toni Zemljine kore nalazi se samo nekoliko miligrama zlata, što ga čini jednim od najrjeđih elemenata. Zlato je privlačno i zbog svojih obilježja jedinstvene žute boje, inertnost, žilavosti i iznimne kovnost.  To znači da se obrađuje kovanjem i tlačenjem a da ne puca. Primjerice, jedan gram zlata, koji je u formi grumena veličine zrna riže, moguće je kovanjem razvući u tanki listić površine jedan četvorni metar! Nadalje, za razliku od drugih metala, zlato ne korodira odnosno neosjetljivo je na utjecaj vremenskih prilika. To mu garantira dugovječnost i postojanost.

Zlato kroz povijest postaje i ostaje čuvar vrijednosti

Novčići od slitine zlata i srebra, Lidijsko kraljevstvo, 6. st. prije nove ere (izvor: Wikipedia)

Zlato spada u najstarija sredstva plaćanja na svijetu. Njegova duga povijest kao vrijednog novca u formi zlatnika učvrstila ga je u svijesti ljudi kao stabilnog i jedinstvenog čuvara vrijednosti. Zlatni nakit se izrađivao još u neolitiku, a kasnije je, tijekom civilizacije starog Egipta, zlato imalo i gospodarski značaj.  I Mezopotamci su se u trgovini koristili zlatnim i srebrnim polugama standardiziranih masa. U 7. stoljeću pr.n.e. na području Male Azije slitine zlata su se kovale u novčiće i služile kao novac. Najvrjedniji starorimski novac bio je Aureus, načinjen od zlata. Tijekom srednjeg vijeka dukat je postao univerzalna trgovačka moneta, a od 16. stoljeća postao standardni zlatni  novac u cijeloj Europi.

U svemu navedenom kriju se razlozi  ogromne popularnosti zlata kroz tisućljeća. Ono je ostalo trajnim simbolom i čuvarom vrijednosti.

Kako znati treba li zlato prodati ili kupiti?

Zlatu cijena neprekidno varira, u ovisnosti od mnoštva faktora. Ukoliko se ne bavite burzovnim mešetarenjem, to vam ni ne bi trebalo biti bitno. Jer kako svaki čas može pasti, isto se tako cijena može i podići. Bitno je da znate da se zlato uvijek može pretvoriti u novac. I obratno, ovisno o vašim željama i potrebama. Najsigurnije je i najbrže to učiniti u etabliranom lancu poslovnica Auro Domusa koje garantiraju vrhunsku uslugu. Otkup zlatnog nakita i predmeta od zlata trenutno će vam donijeti solidan iznos potrebne gotovine. Ukoliko u zlato želite uložiti, iz bogate ponude investicijskog zlata Auro Domusa možete izabrati zlatnike ili zlatne poluge kao svevremenske čuvare vrijednosti. U svakom slučaju, prodajete li ili kupujete zlato, važno je znati da se na Auro Domus uvijek možete osloniti.

Feedback