previranje cijene zlata

Previranje cijene zlata – isplati li ga se kupiti?

//
Categories

Previranje cijene zlata i drugih plemenitih metala događa se onda kada na nju istodobno djeluju faktori rasta i pritisci na niže vrijednosti. To su sezonalnost cijena, osjetljiva i međusobno isprepletena politička i gospodarska situacija u svijetu, kretanja na financijskim  tržištima, tečaj dolara, cijena nafte… Eksperti znaju da ulaganje u investicijsko zlato u pravilu ne donosi kratkoročnu dobit, no i to moguće. Ipak, efekti se najbolje vide dugoročno.

Previranje cijene zlata

Zadnjih dana promatrali smo povratak cijene srebra na razine iz siječnja te ples cijene zlata oko vrijednosti 1.700 dolara za uncu. Primjerice, u ponedjeljak, 8.ožujka cijena zlata kretala se u vrijednostima između 1.684 i 1.713 dolara za uncu. Srebro je vrijedilo oko 25 dolara za uncu.

Paket pomoći posrnulom američkom gospodarstvu vrijedan 1.9 bilijuna dolara kojeg je predložio predsjednik Biden, nakon duge i burne rasprave ove je subote odobren u Senatu. Do kraja tjedna paket zakona trebao bi biti potpisan što bi moglo utjecati na porast cijena dionica. Njihovom rastu zamah je već dalo jačanje dolara a treba spomenuti i prilično značajan rast prinosa na američke obveznice. Dodatno, kontinuirano cijepljenje protiv Covida19 trebalo bi se ubrzati, a ono u nekim državama već daje konkretne rezultate u smislu otvaranja poslovanja. S obzirom na sve to, jasno je zašto postoje pritisci na cijenu zlata.

Senat je odobrio izdašni paket pomoći

S druge strane, upravo zbog ubrzanja oporavka gospodarstva i značajnih državnih fiskalnih i monetarnih poticaja, može se očekivati rast inflacije. To predviđaju MMF te mnogi analitičari i ekonomisti. Kako čak i umjereni rast inflacije može vrlo značajno utjecati na ponašanje investitora, nitko sa sigurnošću ne može reći kakva nas godina očekuje.

Zlato kao utočište

Zlato predstavlja utočište protiv inflatornih kretanja te je, poput svih plemenitih metala,  izuzetno traženo u vrijeme krize i neizvjesnosti. Ono u nesigurnim vremenima izvrsno čuva vrijednost a u takvim uvjetima cijena zlata uvijek raste. Analitičari upućuju i na veliki potencijal potražnje za zlatom uslijed visoke likvidnosti u financijskom sustavu. Trenutno je  slobodan kapital ogromne vrijednosti kojeg investitori tek trebaju u nešto uložiti. Stoga je moguće da će pritisak na potražnju vrlo brzo zlato usmjeriti uzlaznom putanjom.

Neovisno o previranju cijene zlata i drugih plemenitih metala, ulaganje u njih uvijek je pametno, zbog dugoročne koristi. Zlatu je cijena sada viša za 11% u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Još je bolja situacija sa srebrom. Ovo mjetalu vrijednost je porasla za čak 60% u istom razdoblju.

Feedback