rekordne cijene srebra

Rekordne cijene srebra potaknule interes hrvatskih kupaca

/
Posted By
/
Categories

Rekordne cijene srebra početkom veljače potaknule su i rast potražnje kupaca za plemenitim metalima. Ne samo za srebrom, već i za zlatom. Samim time porasla je i cijena skupljeg plemenitog metala. Zanimljivo je da se ovog puta dogodila „inverzija“ među najtraženijim investicijskim metalima. Praksa je tržišta da prvo vrijednost raste zlatu. A zatim taj „val“ podiže i cijenu srebra.

RobinHood

Za obrnuti proces zaslužni su mali investitori. Upravo oni koji su tvrtku GameStop pretvorili u najveću burzovnu priču zadnjih godina. Povezani putem aplikacije za trgovanje RobinHood, mali su investitori podigli cijenu dionice posrnulog lanca trgovina računalnim igrama za stotinu puta. Time su u probleme doveli investicijske fondove koji su se „kladili“ na pad dionice. Taj se „manevar“ naziva „short sell“.

Ukratko, fondovi posuđuju dionicu i odmah je prodaju, očekujući da će je u trenutku kada je moraju „vratiti“ moći kupiti po nižoj cijeni. Zarade fondova pritom mogu biti značajne. Ali, jednako tako značajan je i rizik. Pokazala je to akcija malih investitora. Oni su „napumpali“ cijenu dionice i investicijskim fondovima prouzročili milijarde kuna gubitaka.

Rekordne cijene srebra

Sličnu akciju napravili su i sa srebrom. Pokrenuli su takozvani „short stop“. Odnosno, kupovali veće količine srebra kako bi tom metalu podignuli cijenu. To im je doista i uspjelo. Postigli su rekordne cijene srebra.

Točnije, prošlog tjedna srebro je dosegnulo najviše razine vrijednosti u posljednjih osam godina. Prvi puta od veljače 2013. godine ovaj metal premašio je cijenu od 30 dolara za uncu. Doduše, vrlo brzo nakon tog vrhunca, cijena se korigirala na razinu od oko 28,5 dolara. U narednih tjedan dana unca srebra spustila se do vrijednosti od 27,5 dolara. Ipak, to je i dalje oko 10 posto veća vrijednost od one koju je srebro imalo u posljednjem tjedu siječnja.

Hrvati kupuju srebro

I hrvatski građani pratili su svjetske trendove. Tako da je snažni rast vrijednosti srebra potaknuo i veliku potražnju za ovim metalom kod domaćih klijenata. Prodaja srebra u web-shopu tvrtke Auro Domus upeterostručila se u prvom tjednu veljače. Jednako tako, porastao je i interes za zlatom, koje se u internetskoj trgovini najvećeg hrvatskog trgovca plemenitim metalima može kupiti uz plaćanje karticama, ali i pouzećem.

 

Feedback