Kretanje cijene zlata

Pritisak na cijenu zlata

//
Categories

Pritisak na cijenu zlata bio je znatno izražen zadnjih dana. Nakon postojanog kretanja u rangu između 1720 i 1740 dolara za uncu u ožujku, cijena je zadnji dan mjeseca pala na oko 1680 dolara za uncu. Srebro je također slijedilo smjer kretanja vrijednosti zlata te se i njegova cijena spustila za otprilike 8% u zadnjih mjesec dana, na 24 dolara za uncu. No zlato je pokazalo svoju otpornost i cijena mu se u četvrtak ponovno podigla na 1730 dolara za uncu.

Što vrši pritisak na cijenu zlata?

Više je faktora koji cijenu zlata trenutno drže sputanu. Dolar je nastavio trend jačanja prema ostalim valutama i dosegao je najvišu vrijednost u zadnja 4 i pol mjeseca. Prinosi na američke obveznice i dalje ostaju prilično visoki što privlači ulagače i u ovom trenutku smanjuje atraktivnost zlata kao sigurne luke za kapital. Iz Amerike stižu vijesti o uspješnoj kampanji cijepljenja koja se još dodatno ubrzava. Predsjednik Biden je najavio da će do druge polovice travnja biti stvoreni preduvjeti za cijepljenje 90% odraslih Amerikanaca. Dodatno, američka vlada je otkrila i šire planove pokretanja gospodarstva i povećanja zaposlenosti. To će učiniti ogromnim ulaganjem u infrastrukturu u vrijednosti 2 bilijuna dolara. Između ostalog, obnavljat će se ceste, mostovi, luke i aerodromi. Ulagat će se u javni prijevoz i električna vozila. Sve to ohrabruje tržišta i potiče gospodarsku aktivnost te također predstavlja pritisak na cijenu zlata.

Doalr vrši pritisak na cijenu zlata

Dolar vrši pritisak na cijenu zlata

Zlato ima potencijal vrijednosti rasta

Ono što zlato drži i dalje interesantnom opcijom s potencijalom rasta vrijednosti jest novi val pandemije koji se širi Europom. Problemi s cijepljenjem odnosno nabavom dovoljnog broja cjepiva pogađaju europske države. Posljedica novih zatvaranja širom kontinenta su usporavanje gospodarske aktivnosti i pojava ekonomskog pesimizma. Nitko ne zna do kada će ova situacija trajati. Nedoumice pogoduju plasiranju kapitala u trajne vrijednosti poput plemenitih metala. Stoga srednjeročno analitičari predviđaju optimistične dane za zlato. Dugoročno to nikad nije ni bilo upitno. Ne iznenađuje zato rast interesa za kupnju zlata, kojeg ulagači u web shopu tvrtke Auro Domus mogu kupiti uz plaćanje karticama ili pouzećem.

Feedback