Oporavak cijene zlata scaled

Oporavak cijene zlata

//
Categories

Oporavak cijene zlata na razine iz ožujka obilježio je ovaj tjedan. Nakon pada cijene zadnjih dana ožujka na 1680 dolara za uncu, ovaj se tjedan ona kretala u rangu između 1725 i 1740 dolara za uncu, a u četvrtak je probila i 1755 dolara. Vrijednost srebra također je narasla, na preko 25,50 dolara za uncu.

Oporavak cijene zlata usprkos rastu burzovnih indeksa

Zlatu je cijena u odnosu na protekli tjedan narasla za 1,5%. Dosegnuta cijena od 1755 dolara za uncu predstavlja najvišu vrijednost u posljednjih 6 tjedana. Oporavak cijene zlata nesumnjivo je povezan s padom indeksa američkog dolara te blagim padom kamata na američke 10-godišnje obveznice. Također, rastu je pridonio i podatak o broju prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u koji je veći od očekivanog. U fokusu investitora bio je i jučer objavljen zapisnik sa sjednice američke središnje banke Fed. On je pokazao da su dužnosnici Feda i dalje oprezni po pitanju rizika koje predstavlja pandemija. Iako je oporavak američkog gospodarstva ojačao, može se očekivati nastavak pružanja potpora gospodarstvu. Zagovaratelj nižih kamatnih stopa je i Međunarodni monetarni fond. To se reflektiralo i na rekordnom rastu burzovnih indeksa. Time je ovaj povratak cijene zlata na razine iz ožujka još značajniji. Demonstrirao je visoku otpornost zlata na rušenje vrijednosti i bijeg kapitala u dionice.

Cijena zlata rasla je paralelno s rastom cijena dionica

Cijena zlata rasla je paralelno s rastom cijena dionica

Kako će se dalje kretati cijena zlata?

Analitičari se slažu u jednom: ne može se sa sigurnošću reći koji će od mnogobrojnih faktora koji utječu na cijenu zlata nadjačati i kada. Poboljšanje epidemiološke te, s time povezane, gospodarske situacije u SAD-u te rast burzovnih indeksa umirenih najavom zadržavanja niskih kamata trebale bi predstavljati nepovoljno okruženje za daljnje jačanje cijene zlata. No brojne neizvjesnosti oko pandemije, osobito u europskim državama, geopolitičke napetosti s Kinom te dugoročna najava inflacije na horizontu, cijenu zlata „guraju” prema gore.

Zlatom možete trgovati i Vi. Auro Domus Vam omogućuje da Vaše staro zlato prodate u nekoj od naših brojnih poslovnica, kao i da ga zamijenite za investicijsko zlato u obliku zlatnih poluga ili zlatnika. Investicijsko zlato možete kupiti i iz udobnosti Vašeg doma putem web trgovine.

Feedback