Bečki filharmoničar 1 unca 31.1g 37mm

Bečki filharmoničar 1 unca 31.1g 37mm

2.331,59 

* Cijena vrijedi za jednokratno plaćanje
Dostava nije uključena u cijenu


Otkup: 2.236,05 €

996 na zalihi

SKU: 19 Kategorije: ,

Opis

Bečki filharmoničar 1 unca – (Münze Österreich) 999.9/1000 AUSTRIJA

Zlatni Bečki filharmoničar najuspješniji je i najprodavaniji europski zlatnik. Zaštitni znak kovnice Münze Österreich AG, već je četiri puta dobio priznanje Svjetskog vijeća za zlato (World Gold Council) kao najprodavaniji zlatnik na svijetu.
Dizajn zlatnika posvećen je slavnom austrijskom orkestru koji spada među tek nekoliko najboljih u svijetu.
Zlatnik Bečki filharmoničar (izvorno Der Wiener Philharmoniker, engleski The Vienna Philharmonic) prvi puta je iskovan u listopadu 1989. godine. Od tada do danas, sjajni dizajn koji potpisuje Thomas Pasendorfer doživio je tek minimalne promjene. Na prednjoj strani, oko violončela, grupirani su fagot, harfa, rog i violine. Oko instrumenata ispisan je naziv Bečki filharmoničar. Na poleđini zlatnika nalaze se orgulje iz „Zlatne dvorane“ Bečkoga glazbenog društva, natpis Republik Österreich, oznake mase i nominalne vrijednosti.
Trenutačna nominalna vrijednost je 100 eura, dok su kovanice proizvedene do 2001. godine imale nominalnu vrijednost u šilinzima. Naravno, stvarna vrijednost zlatnika daleko je veća od one nominalne.

Zlatnik od jedne unce najveće je izdanje Bečkog filharmoničara u redovnoj prodaji.

Austrijska kovnica Münze Österreich u vlasništvu je središnje banke ove države. Jedna je od najstarijih kovnica u svijetu. Prvi puta u službenim povijesnim zapisima spomenuta je 1371. godine. No, povijest joj je oko dva stoljeća duža. Uz njen postanak veže se zanimljiva priča. Na povratku s Križarskog rata, Richard Lavljeg srca zarobljen je u Austriji zbog ranije uvrede prema vojvodi Leopoldu V. Richard je svoju otkupninu platio s 15 tona srebra. Leopold je odlučio od tog srebra iskovati novčiće, čime je pokrenuta povijest kovnice u Beču. Uz zlatnike, Münze Österreich proizvodi austrijske kovanice eura, kao i komemorativne medalje. Auro Domus službeni je partner kovnice Münze Österreich u Hrvatskoj.

Gratis ekskluzivna ambalaža i certifikat o autentičnosti

Dodatne informacije

Dimenzije

Dimenzije pakiranja

Država

Finoća

Materijal

Proizvođač

Težina (g)

Feedback