Dukat Veliki – Franjo Josip 13.96g 40mm

Dukat Veliki – Franjo Josip 13.96g 40mm

1.082,81 

* Cijena vrijedi za jednokratno plaćanje
Dostava nije uključena u cijenu


Otkup: 955,49 €

992 na zalihi

SKU: 3 Kategorije: ,

Opis

Dukat Veliki – (Münze Österreich)

Dukat Veliki je najpopularniji zlatnik u južnoj i jugoistočnoj Europi. Proizvod kovnice Münze Österreich ima dugu povijest i bogatu tradiciju.
Ime dukat rezervirano je za posebne vrste zlatnika izrađene prema povijesnim predlošcima, specifične mase, čistoće i promjera. Prve dukate uvela je Venecija, još u 13. stoljeću. Sama riječ označava kneza ili dužda. U Austriji su prvi primjerci dukata kovani još u ranom 16. stoljeću.

Gratis ekskluzivna ambalaža i cerifikat o autentičnosti

Dukat Veliki Franjo Josip prvi puta je otisnut 1872. godine.

Koristio se kao vjenčani dar, ukras, investicija za budućnost, ali i kao moneta u međunarodnim plaćanjima. Posljednji put kovani su 1915. godine, a upravo je ta godina prisutna i na svim kasnijim reprodukcijama ovog zlatnika. Ima specifični udio zlata 986/1000. Postoje dvije varijante dukata koje se razlikuju po masi, veliki i dukat mali. Veliki ili četverostruki dukat ima masu od 13,96 grama i promjer 40 milimetara.

Austrijska kovnica Münze Österreich u vlasništvu je središnje banke ove države. Jedna je od najstarijih kovnica u svijetu. Prvi puta u službenim povijesnim zapisima spomenuta je 1371. godine. No, povijest joj je oko dva stoljeća duža. Uz njen postanak veže se zanimljiva priča. Na povratku s Križarskog rata, Richard Lavljeg srca zarobljen je u Austriji zbog ranije uvrede prema vojvodi Leopoldu V. Richard je svoju otkupninu platio s 15 tona srebra. Leopold je odlučio od tog srebra iskovati novčiće, čime je pokrenuta povijest kovnice u Beču.

Uz zlatnike, Münze Österreich proizvodi austrijske kovanice eura, kao i komemorativne medalje.
Auro Domus službeni je partner kovnice Münze Österreich u Hrvatskoj.

Dodatne informacije

Dimenzije

Dimenzije pakiranja

Država

Finoća

Materijal

Proizvođač

Težina (g)

Feedback