Zlatnik 20 Kruna 6.77g 21mm

Zlatnik 20 Kruna 6.77g 21mm

480,52 

* Cijena vrijedi za jednokratno plaćanje
Dostava nije uključena u cijenu


Otkup: 422,43 €

995 na zalihi

SKU: 36 Kategorije: ,

Opis

Zlatnik 20 Kruna 6.77g 21mm

Gratis ekskluzivna ambalaža i certifikat o autentičnosti

Zlatna kruna prvi je službeni kovani novac Austro-ugarske monarhije. U uporabi je od 1892. godine. Tada je ovo carstvo uvelo zlatni standard u svoju monetarnu politiku. Ranije, tijekom druge polovice 19. stoljeća koristio se zlatni gulden. No, njegova namjera bila je primarno standardizacija valute sa članicama Latinske monetarne unije.
Zlatnik od 20 kruna najduže je bio u uporabi. Kovao se od 1892. do 1912. godine kada je prestalo njihovo izdavanje. Upravo ova godina navedena je na poleđini zlatnika čiju prednju stranu krasi profil cara Franje Josipa.
Austrijska kovnica Münze Österreich u vlasništvu je središnje banke ove države. Jedna je od najstarijih kovnica u svijetu. Prvi puta u službenim povijesnim zapisima spomenuta je 1371. godine. No, povijest joj je oko dva stoljeća duža. Uz njen postanak veže se zanimljiva priča. Na povratku s Križarskog rata, Richard Lavljeg srca zarobljen je u Austriji zbog ranije uvrede prema vojvodi Leopoldu V. Richard je svoju otkupninu platio s 15 tona srebra. Leopold je odlučio od tog srebra iskovati novčiće, čime je pokrenuta povijest kovnice u Beču. Uz zlatnike, Münze Österreich proizvodi austrijske kovanice eura, kao i komemorativne medalje. Auro Domus službeni je partner kovnice Münze Österreich u Hrvatskoj.

 

Dodatne informacije

Dimenzije

Dimenzije pakiranja

Država

Finoća

Materijal

Proizvođač

Težina (g)

Feedback