Bečki filharmoničar 1/10unce 3.11g 16mm

Bečki filharmoničar 1/10unce 3.11g 16mm

252,15 

* Cijena vrijedi za jednokratno plaćanje
Dostava nije uključena u cijenu


Otkup: 229,74 €

979 na zalihi

SKU: 22 Kategorije: ,

Opis

Bečki filharmoničar 1/10unce 3.11g 16mm

Bečki filharmoničar 1/10unce je najuspješniji i najprodavaniji europski zlatnik. To je zaštitni znak kovnice Münze Österreich AG, a Svjetsko vijeće za zlato ga je četiri puta nagradilo kao najbolji i najprodavaniji zlatnik na svijetu. Sam dizajn zlatnika posvećen je slavnom austrijskom orkestru, jednom od najboljih na svijetu.

Zlatnik Bečke filharmonije prvi put je izrađen u listopadu 1989. Od tada je ovaj dizajn, koji potpisuje Thomas Pasendorfer, uglavnom ostao isti. Jedna strana novčića prikazuje skladnu kolekciju glazbenih instrumenata – bečki rog, fagot i harfu raspoređenih oko violončela s violom i violinom smještenim s obje strane. Oko instrumenata kružno je urezano “Bečka filharmonija”. Na drugoj strani kovanice nalaze se orgulje iz Musikvereina, matične koncertne dvorane Filharmonije, naslov “Republik Osterreich” te znakovi težine i nominalne vrijednosti. Trenutna nominalna vrijednost Bečke filharmonije je 100 €, dok je vrijednost kovanica izrađenih prije 2001. iskazana u šilinzima. Naravno, stvarna vrijednost zlatnika mnogo je veća od nominalne vrijednosti. Zlatnik od jedne desetine unce predstavlja prigodnu kupnju Bečke filharmonije.

Austrijska kovnica novca Münze Österreich u vlasništvu je Središnje austrijske banke. Jedna je od najstarijih kovnica na svijetu. Povijesno se prvi put spominje 1371. godine, no stvarna je povijest oko dva stoljeća duža. Zanimljiva je priča o njegovim počecima. Na povratku iz križarskih ratova Rikard Lavljeg Srca uhićen je u Austriji (zbog prethodnog prekršaja prema vojvodi Leopoldu V.). Richard je platio 15 tona srebra kao otkupninu. Leopold je to srebro odlučio upotrijebiti za izradu kovanica, čime je započela prva kovnica novca u Beču. Uz kovanice, Münze Österreich proizvodi austrijske kovanice eura, kao i prigodne medalje. Auro Domus njihov je službeni partner u Hrvatskoj.

Gratis ekskluzivna ambalaža i certifikat o autentičnosti

Dodatne informacije

Dimenzije

Dimenzije pakiranja

Država

Finoća

Materijal

Proizvođač

Težina (g)

Feedback