iStock 136794910 scaled

Zlatnici kao oblik investicijskog zlata

//
Categories

Zlatnici su kao oblik investicijskog zlata vrlo popularni kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. U kategoriju investicijskog zlata ulaze pod uvjetom da su proizvedeni nakon 1800. godine te da su bili ili još uvijek jesu službeno sredstvo plaćanja u zemlji izdavateljici.To zapravo znači da moraju imati nominalnu vrijednost izraženu u državnoj valuti.Također, moraju biti izrađeni od zlata čistoće najmanje 900 tisućinki (90%), a tržišna vrijednost ne smije im biti veća od 180 posto vrijednosti zlata od kojega su izrađene.Kao takvi su, baš kao i zlatne poluge, oslobođeni PDV-a kod kupnje odnosno poreza na dobit kod prodaje.

Zlatnici kao oblik investicijskog zlata

Na tržištu se nalazi veliki broj zlatnika i srebrnjaka različitih masa odnosno veličina i motiva. Kod nas je jedan od najprodavanijih zlatnika  Bečki filharmoničar koji je raspoloživ u velikom rasponu masa: od 1/25 unce do 1 cijele unce zlata (31,10 grama). Veoma je popularan i Američki bizon, zlatnik impresivnog izgleda od 1 unce. To je prvi zlatnik 99,99 postotne čistoće iskovan u Sjedinjenim državama. Iz Kanade dolazi zlatnik Javorov list, čest izbor naših kupaca u svim varijantama: mase 1/10 unce, 1/4 unce, 1/2 unce te 1 unce zlata. U istim “gramažama” prodaje se i zlatnik Australski klokan, specifičan po tome što svake godine mijenja dizajn. Uz to, proizvodi se u ograničenom broju primjeraka što mu podiže kolekcionarsku vrijednost. Najpopularniji zlatnik u ovom dijelu Europe je dukat Franjo Josip. Nastao je u čast austrijskom caru i dolazi u dvije veličine – mali od 3,49 grama i veliki mase 13,96 grama. Dukati su u srednjoj Europi tradicionalno služili kao zlatnici za poklon u prigodama vjenčanja i krštenja i veoma su rasprostranjeni.

Zlatnici kao oblik investicijskog zlata

Bečki filharmoničar jedan je od najprodavanijih zlatnika

Kako investirati u zlatnike

Kako cijena zlata raste, zlatnici kao oblik investicijskog zlata svojim vlasnicima jako dobro čuvaju vrijednost. Štoviše i povećavaju je, osobito dugoročno. U web shopu Auro Domusa možete pronaći veliki izbor zlatnika različitih motiva i masa, iz najpoznatijih svjetskih kovnica. Plaćanje je moguće karticama, po ponudi ili pouzećem. Također, možete posjetiti i neku od naših poslovnica. Osim investicije, zlatnici predstavljaju i idealan prigodni poklon. Šalju poruku postojanosti i dugovječnosti i imaju trajnu vrijednost.

Feedback