iStock 947102694 scaled

Cijena zlata je konsolidirana u osluškivanju tržišta

//
Categories

Cijena zlata je konsolidirana na razini između 1770 i 1790 dolara za uncu. Održala se vrijednost dosegnuta protekli tjedan, a u jednom se trenutku približila i granici od 1800 dolara. Dobri gospodarski podaci donijeli su optimizam tržištu, dok je s druge strane rast broja novozaraženih u Indiji i nizu drugih zemalja držao ulagače na oprezu i usmjeravao kapital u plemenite metale.

Cijena zlata je konsolidirana u iščekivanju izvješća o stanju gospodarstva

Zlato je zadržalo svoju vrijednost  usprkos pritiscima zbog dobrih ekonomskih podataka. Podaci o broju prodanih kuća u SAD-u nadmašili su sva očekivanja a narasli su i travanjski indeksi menadžera nabave (PMI) i u SAD-u i u eurozoni. U travnju je i zaposlenost u SAD-u narasla po drugoj najbržoj stopi od prošlog svibnja. S druge strane, rast broja inficiranih Covidom u Indiji i Japanu te posljedična zatvaranja gospodarstava brinu ulagače. Dio kapitala tako se prelio u sigurnije područje plemenitih metala kojima je cijena porasla. Cijena zlata bi možda narasla i više i probila granicu od 1800 dolara za uncu da nije došlo do blagog jačanja dolara i rasta cijena platine. Njena je cijena narasla za 2% i tako “pokupila” dio kapitala koji bi inače bio usmjeren u zlato. Ulagači nestrpljivo očekuju i izvješće o američkom BDP-u prvog tromjesečja. Ono bi moglo pokazati da su se aktivnosti u najvećem svjetskom gospodarstvu vratile na razine od prije pandemije. Analitičari očekuju da bi u drugoj polovici godine gospodarstvo SAD-a moglo rasti iznad potencijala. Europa za sada zaostaje no očekuje se da će se razlike smanjivati.

Kretanje cijene zlata je u iščekivanju gospodarskih kretanja

Hoće li zlato premašiti cijenu od 1800 dolara za uncu?

Zlato ima potencijal rasta ukoliko američka centralna banka nastavi  s vođenjem popustljive monetarne politike i prinosi na obveznice ostanu na istim razinama. Cijena ovisi i o daljnjem kretanju tečaja dolara kao i o borbi azijskih i europskih zemalja s pandemijom koronavirusa. Dugoročno, uvijek je dobro dio imovine čuvati u zlatu.  Auro Domus Vam omogućuje da Vaše staro zlato u nekoj od naših brojnih poslovnica  zamijenite za investicijsko zlato u obliku zlatnih poluga ili zlatnika. Investicijsko zlato možete kupiti i iz udobnosti Vašeg doma putem web trgovine.

Feedback