zlato na tanjuru

Zlato na tanjuru – uživanje u “zlatnoj” gastronomiji

//
Categories

Zlato na tanjuru kao svjetlucavi sastojak vašeg obroka? Ako si ga možete priuštiti, zašto ne? U nekim se ekskluzivnijim svjetskim restoranima i ovaj  plemeniti metal nalazi na meniju. Naime, jestivo zlato posebna je vrsta zlata koja se koristi u kulinarstvu. Upotrebljava se za pripremu i ukrašavanje jela, najčešće u obliku tankih listića, pahuljica i praha. Konzumacija zlata nema negativnih učinaka ali niti nutricionističkih koristi za organizam. Za razliku od mnogih drugih metala, zlato je biološki inertno te ne oksidira i korodira.

Zlato na tanjuru

Da bi zlato došlo na vaš tanjur, mora ispunjavati visoke standarde sigurnosti hrane. Mora biti potpuno čisto, a ako se priprema u obliku listića, stanjuje se na debljinu od izuzetno “tankih” 1/8000 milimetra! Uvijek se koristi zlato najviše vrijednosti, 24-karatno. Posipa se  po površini hrane, dajući joj blještavilo, sjaj i posebnu auru bogatstva. Steakovi, sushi, rižota, pizze, sladoledi  i torte jela su koje chefovi najčešće oplemenjuju zlatnim prahom. Zlato možete i popiti, kao dodatak koktelima, šampanjcu, vinu ili kavi.

Zlato se konzumiralo i u davna vremena, u raznim kulturama i povijesnim razdobljima. Koristili su ga još stari Egipćani za tjelesno i duhovno pročišćenje, vjerujući da ima božanska svojstva. Jeli su ga i pripadnici najvišeg plemstva u srednjevjekovnoj Europi, te Indiji, Japanu i Kini. Danas je svjetska prijestolnica “zlatne gastronomije” Dubai. U ovom centru globalne trgovine zlatom postoji najveći broj hotela, restorana i barova koji na meniju nude jela sa zlatnim prilozima.

Zlato na tanjuru

Sushi omotan zlatom. Izvor: foodandwine.com

Investicijsko zlato

Vašem obroku zlato neće podariti ni okus ni miris. Neće mu povećati ni kalorijsku vrijednost. No pružit će mu dimenziju ekskluzivnosti i jedinstvenosti. Stoga ukoliko to možete priuštiti, posjetite Dubai. A ukoliko umjesto u konzumaciju zlata želite uložiti u investicijsko zlato, posjetite Auro Domus. U našem web shopu možete odabrati zlatnike, srebrnjake, zlatne ili srebrne pločice i poluge. Ove predmete trajne vrijednosti dostavljamo besplatno na kućnu adresu ili ih, prema Vašoj želji, čuvamo pohranjene u sefu.

Feedback