iStock 535224331 scaled

Svi bi voljeli znati smjer kretanja cijene zlata

//
Categories

Smjer kretanja cijene zlata izaziva prilično podijeljena mišljenja među analitičarima i ulagačima. Cijena ovog plemenitog metala se nije ni ovaj tjedan značajnije pomakla  – najčešće je fluktuirala između 1765 i 1775 dolara za uncu. Najveći pad bio je do 1756 dolara, a najveći skok na 1788 dolara. Srebro je tjedan završilo na cijeni od 25,9 dolara za uncu. Kao i tjedan ranije, dobri gospodarski podaci donijeli su optimizam tržištu,  dok je s druge strane širenje pandemije u nizu zemalja zabrinjavalo ulagače i cijenu plemenitih metala guralo prema gore.

Smjer kretanja cijene zlata podijelio je analitičare

Ulagači su s nestrpljenjem očekivali izvještaj američke središnje banke o stanju američkog gospodarstva te naznaku promjena u monetarnoj politici. Izvještaj je pokazao bolje ekonomske podatke od očekivanih što je zauzdalo rast cijene zlata. BDP je porastao za 6,4 % a zabilježen je i rast potrošnje od 4,2 %. To je izravna posljedica rasta prihoda američkih kućanstava, dobrim dijelom zbog paketa pomoći Vlade  pogođenima pandemijom. Također, cijenu zlata su pritiskali i ojačali dolar te rastući prinosi na obveznice, smanjujući atraktivnost ulaganja u zlato. Svaka naznaka zaoštravanja monetarne politike, s obzirom na oporavak gospodarstva, mogla bi loše utjecati na tržišta. Ulagači su oprezni i zbog alarmantnog širenja koronavirusa u Indiji i nekim drugim državama, što bi moglo usporiti tempo oporavka globalnog gospodarstva od koronakrize. S druge strane, ulagače su ohrabrili dobri podaci iz eurozone. Promet u trgovini na malo u Njemačkoj je na godišnjoj razini narastao najviše od početka pandemije. Pozitivno na tržišta utječu i kvartalni poslovni rezultati europskih kompanija bolji od očekivanja. Smjer kretanja cijene zlata tako je podijelio analitičare . Dok jedni, poput analitičara UBS-a očekuju korekciju cijena zlata na oko 1600 dolara za uncu do kraja godine, Goldman Sachs očekuje rast cijena zlata, do 2000 dolara za uncu.

U kojem će se smjeru kretati cijena zlata?

Ulaganje u zlato

Ukoliko u zlato ulažete dugoročno, kratkoročne oscilacije cijene ne bi Vas trebale zamarati. U slučaju pojave inflacije, za koju se očekuje da će kad-tad nastupiti, zlato predstavlja dobru zaštitu imovine od pada vrijednosti. Auro Domus Vam omogućuje da Vaše staro zlato u nekoj od naših brojnih poslovnica  zamijenite za investicijsko zlato u obliku zlatnih poluga ili zlatnika. Investicijsko zlato možete kupiti i iz udobnosti Vašeg doma putem naše web trgovine.

Feedback