iStock 827964208 scaled

Skok cijena plemenitih metala

//
Categories

Skok cijena plemenitih metala na svjetskom tržištu bio je veoma izražen ovaj tjedan. Cijena zlata narasla je za 2,8%, na 1781 dolara za uncu, dok je rast cijene srebra bio još i veći. Dosegla je vrijednost od 26,317 dolara za uncu, što predstavlja skok od 4,6% i najvišu cijenu u posljednjih mjesec dana.

Skok cijena plemenitih metala

Cijena zlata je krajem tjedna dosegnula razine na kojima se nije nalazila još od kraja veljače. Više je faktora olakšalo ovaj značajniji skok cijena plemenitih metala. Nakon duljeg vremena prinosi na američke desetogodišnje državne obveznice zabilježile su pad. Slabiji tečaj dolara, valute vezane uz trgovinu sirovinama, učinio je zlato i srebro dostupnijma te potaknuo potražnju. Uz sve to svjedočimo rastu napetost između Sjedinjenih Država i Rusije.  Amerikanci optužuju Ruse za izvođenje učestalih hakerskih napada na svoje ciljeve a tvrde da su im ometali i predsjedničke izbore. Kritiziraju rusko slanje dodatnih trupa na granicu s Ukrajinom, kao i nastavak progona političkih neistomišljenika. Bijela kuća je stoga izdala izvršnu naredbu o uvođenju novih sankcija Ruskoj Federaciji koja je imala priličnog odjeka na tržištima i usmjerila sredstva brojnih ulagača u sigurnije investicije poput zlata.

Skok cijena plemenitih metala obilježio je protekli tjedan

Kakvi su izgledi za daljnje jačanje cijene zlata?

Postoje naznake da bi se potražnja za zlatom mogla dodatno pojačati. Kina je povećala uvoz zlatnih poluga a raste i potražnja u Indiji. U prilog toj tezi ide i tinjajući sukobi u istočnoj Ukrajini koji prijeti širim geopolitičkim potresima. Problemi s proizvodnjom i distribucijom dostatne količine cjepiva protiv Covida-19 u mnogim zemljama također podržavaju cijenu zlata. Puno toga ovisi i o kretanju prinosa na obveznice i inflatornim kretanjima. To su jedni od najznačajnijih čimbenika za kretanje cijene zlata.  U Auro Domusu, u našoj razgranatoj mreži poslovnica ili putem našeg web shopa i vi možete uložiti u investicijsko zlato. Ukoliko procijenite da je dobar trenutak, zlato u formi investicijskog ili lom zlata kod nas možete i prodati.

Feedback