Zlatnik 100 Kruna 33.87g 37mm

Zlatnik 100 Kruna 33.87g 37mm

2.220,93 

* Cijena vrijedi za jednokratno plaćanje
Dostava nije uključena u cijenu


Otkup: 2.098,45 €

999 na zalihi

SKU: 35 Kategorije: ,

Opis

(Münze Österreich) 900/1000 AUSTRIJA

Gratis ekskluzivna ambalaža i certifikat o autentičnosti

Zlatna kruna prvi je službeni kovani novac Austro-ugarske monarhije. U uporabi je od 1892. godine. Tada je ovo carstvo uvelo zlatni standard u svoju monetarnu politiku. Ranije, tijekom druge polovice 19. stoljeća koristio se zlatni gulden. No, njegova namjera bila je primarno standardizacija valute sa članicama Latinske monetarne unije.
Isprva su kovani zlatnici u vrijednosti 10 i 20 kruna. Puno veći zlatnik od 100 kruna izdan je povodom dijamantnog jubileja cara Franje Josipa 1908. godine. Carev profil krasi ovaj zlatnik, na kojem se navodi 1912. godina u kojoj je prestalo njihovo izdavanje.
Austrijska kovnica Münze Österreich u vlasništvu je središnje banke ove države. Jedna je od najstarijih kovnica u svijetu. Prvi puta u službenim povijesnim zapisima spomenuta je 1371. godine. No, povijest joj je oko dva stoljeća duža. Uz njen postanak veže se zanimljiva priča. Na povratku s Križarskog rata, Richard Lavljeg srca zarobljen je u Austriji zbog ranije uvrede prema vojvodi Leopoldu V. Richard je svoju otkupninu platio s 15 tona srebra. Leopold je odlučio od tog srebra iskovati novčiće, čime je pokrenuta povijest kovnice u Beču. Uz zlatnike, Münze Österreich proizvodi austrijske kovanice eura, kao i komemorativne medalje. Auro Domus službeni je partner kovnice Münze Österreich u Hrvatskoj.

Dodatne informacije

Dimenzije

Dimenzije pakiranja

Država

Finoća

Materijal

Proizvođač

Težina (g)

Feedback