je li bitna boja zlata

Je li bitna boja zlata kod otkupa?

//
Categories

Je li bitna boja zlata kod otkupa, odnosno postoje li razlike u cijeni ovisno o boji zlatnog nakita? Klijenti koji prodaju zlato imaju nedoumice oko ovog pitanja pa se s njim često susreću djelatnici u poslovnicama Auro Domusa.

Je li bitna boja zlata za formiranje otkupne cijene?

Vlasnici zlatnog nakita među svojim dragocjenim predmetima najčešće imaju primjerke načinjene od žutog zlata. Zlatni nakit se tradicionalno radi od takve slitine koju karakterizira specifična žuta odnosno zlatna boja. Primjerice nakit s oznakom “750” sastoji se od 75% zlata i 25% srebra. Naime, čisto zlato je vrlo mekan metal zbog čega se može jednostavno oblikovati, ali i mijenjati formu. No kako je potrebno da nakit drži svoj oblik, prilikom izrade se miješa sa čvršćim metalima kako bi mu se povećali otpornost i trajnost.

Upravo o tome koji se metali koriste u leguri ovisi i boja nakita. U posljednje je vrijeme sve popularnije bijelo zlato. Ono je samo po sebi metal specifične žute boje, ali u cilju postizanja različitosti u estetskom smislu dobivena je svijetlija nijansa. To je postignuto legiranjem žutog zlata s niklom i paladijem. Za još čistiju nijansu na zlato se nanosi rodij koji ostaje na površini i daje mu čistu boju.  Najnoviji trend u izradi i dizajnu nakita  predstavlja crveno zlato. Ono se dobiva miješanjem legure zlata, srebra i bakra.

Dakle, hoće li boja Vašeg zlatnog nakita imati ulogu kod formiranja cijene koju možete postići kod prodaje? Odgovor je – neće.

je li bitna boja zlata

Je li bitna boja zlata kod formiranja cijene pri otkupu? Postoje različite boje zlatnog nakita, ovisno s kojim metalom se legira zlato. No za cijenu su presudni udio zlata u toj leguri i težina predmeta.

 

Otkupna cijena zlata

Boja zlata ne mijenja kvalitetu zlatnog predmeta te ne utječe bitno na njegovu cijenu kod prodaje. Za formiranje cijene  ključne su čistoća zlata, njegova težina te trenutna cijena na svjetskom tržištu. Čistoća zlata se izražava u karatima. Pravilo je veoma jasno – što je karataža veća, zlatni predmet postiže bolju cijenu. U našim zlatarnama najčešće se izrađuje nakit od 14 karata s oznakom “585”, što znači da u sebi sadrži 58,5% čistog zlata. Nakit s gore spomenutom oznakom “750” ima 18 karata.

Kako biste bili sigurni koliko vrijedi vaše zlato, naši će vam ga stručni djelatnici u poslovnici besplatno procijeniti. To znači da će odrediti masu predmeta kao i njegovu karatažu te Vam ponuditi otkupnu cijenu. Proces otkupa je diskretan i brz, a novac se isplaćuje odmah. Prije dolaska u poslovnicu Auro Domusa sve što vas zanima o prodaji odnosno otkupu zlata možete saznati i pozivom na besplatan broj telefona 0800/7372.

 

 

Feedback