središnje banke gomilaju zlato

Središnje banke gomilaju zlato

//
Categories

Središnje banke gomilaju zlato brzinom kakva nije viđena posljednjih 55 godina. Zlato se kupuje kao osiguranje u kriznim vremenima i mjera zaštite od inflacije.

Središnje banke gomilaju zlato: ovakva potražnja nije već dugo zabilježena

Središnje banke diljem svijeta stvaraju zlatne rezerve dinamikom nezabilježenom još od vremena zlatnog standarda. Prema podacima Svjetskog vijeća za zlato (WGC), središnje banke su u trećem tromjesečju ove godine kupile rekordnih 399 tona zlata u vrijednosti od oko 20 milijardi dolara! Pri tome se globalna potražnja za tim plemenitim metalom vratila na predpandemijske razine. Maloprodajna potražnja trgovaca i individualnih kupaca zlatnih poluga i zlatnika također je bila velika, navodi WGC u svom posljednjem tromjesečnom izvješću. Iz ovog udruženja kažu da je do kraja rujna svjetska potražnja za zlatom iznosila 1.181 tonu. Na međugodišnjoj razini to znači rast od čak 28%. Među najvećim kupcima zlata bile su središnje banke Turske, Uzbekistana, Katara i Indije. I druge su središnje banke nabavile znatnu količinu zlata, ali za sada nisu javno izvijestile o kupnji. Maloprodajna prodaja fizičkog zlata također je u porastu. Primjerice, u Turskoj  je kupovina zlatnih poluga i zlatnika dosegla 46,8 tona, što je povećanje za više od 300% u odnosu na prošlu godinu.

središnje banke gomilaju zlato

Središnje banke ali i privatni ulagači gomilaju zlato – čvrsto financijsko uporište u nestabilnim vremenima

Zlato – dragocjena vrijednost u turbulentnim vremenima

Ovakav rast potražnje za zlatom ne iznenađuje. Zlato se već stoljećima smatra najsigurnom imovinom u neizvjesnim vremenima. Zlato je i učinkovita zaštita od inflacije, osobito u duljim vremenskim okvirima. Rastuće kamatne stope pružaju otpor podizanju cijene zlata, te ujedno i priliku za povoljniju kupnju. Prema istraživanju među sudionicima u industriji zlata, očekuje se da će cijena zlata iduće godine porasti. I to višim kamatama unatoč jer će ih središnje banke početi popuštati, a dolar će očekivano oslabjeti.

Osigurajte se i Vi od nesigurnih vremena. Spriječite propadanje vrijednosti Vaše imovine uslijed visoke inflacije. U Auro Domusu, vodećem hrvatskom trgovcu zlatom, pronađite zlatne poluge i zlatnike prema Vašim mogućnostima i preferencijama. Posjetite web shop ili neku od brojnih poslovnica diljem zemlje. Prije kupovine možete se i posavjetovati s našim stručnjacima na besplatnom broju telefona 0800/7372.

Feedback