OTKUP ZLATA VAGA shutterstock 273594668 scaled

Cijena zlata kod otkupa

//
Categories

Cijena zlata kod otkupa najbitnija je informacija koja zanima klijente koji razmišljaju o prodaji starog odnosno lom zlata. Važno je istaknuti kako se ona temelji na cijeni zlata na tržištu, čistoći odnosno postotku udjela čistog zlata te masi zlatnog predmeta koji se otkupljuje.

Cijena zlata kod otkupa – na čemu se temelji?

Kada klijenti donesu svoj zlatni nakit ili druge zlatne predmete u naše poslovnice za otkup zlata, često ne znaju koliko ti predmeti vrijede. Osnovno je tržišno pravilo da nešto vrijedi onoliko koliko je netko drugi to spreman platiti. No, postoje neke zadatosti odnosno bitni faktori koji sudjeluju u formiranju cijene predmeta kod otkupa zlata.

Bitan čimbenik o kojem ovisi cijena kod otkupa je cijena zlata na burzama. Njeno kretanje  na važnijim svjetskim burzama predstavlja važan orijentir i kod određivanje cijene zlata kod otkupa. Cijena zlata varira ovisno o ponudi i potražnji, stanju gospodarstva, geopolitičkoj (ne)stabilnosti, kamatnim stopama i mnogim drugim faktorima. Kod otkupa je ključno znati i karatažu zlata, odnosno udio čistog zlata u predmetu. Naime, nakit se obično izrađuje od legure zlata i nekog drugog neplemenitog metala. Omjer zlata i drugog metala može biti različit, a to se označava oznakama odnosno žigovima. Primjerice, broj 585 označava 14-karatno zlato odnosno predmet načinjen od 58,5% zlata. Broj 750 označava 18-karatno zlato, odnosno predmet koji se sastoji od 75% zlata. Kako bi bili sigurni koliko vaše zlato ima karata, naši će ga stručni djelatnici u poslovnici besplatno procijeniti metodom o kojoj smo već pisali na ovim stranicama.

cijena zlata kod otkupa

Cijena zlatnog predmeta u otkupu ovisi o cijeni zlata na tržištu, finoći zlata i masi zlatnog predmeta.

 Otkupom zlata do gotovine

Sada još samo preostaje izmjeriti zlatni predmet na  baždarenoj i službeno ovjerenoj vagi i saznati njegovu masu. Temeljem ustanovljene finoće zlata i težine predmeta i vodeći računa o trenutnoj cijeni zlata na burzi, klijentu se izdaje ponuda za otkup. Ukoliko je njome zadovoljan i prihvati je, odmah na licu mjesta isplatit će mu se gotovina. Uslugu otkupa zlata možete koristiti u stotinjak poslovnica Auro Domusa diljem Hrvatske ili iz udobnosti vašeg doma, uz otkup zlata poštom.

Feedback