Zlatnik na dolarima

Zlato u stabilnom rastu – efekt očekivanja inflacije

//
Categories

Zlato u stabilnom rastu na vrijednosti preko 1880 dolara za uncu posljedica je nestabilnosti na svjetskim burzama. Povod je bila objava da je inflacija u SAD-u dosegnula najvišu razinu u gotovo 12 godina. Tjednom rastu cijene zlata od gotovo 1% doprinio  je i pad cijene kriptovaluta. Srebro nije raslo tim tempom, cijena se kretala oko 27,80 dolara za uncu.

Zlato u stabilnom rastu

Od prošlotjedne objave podatka o rastu inflacije u najvećem svjetskom gospodarstvu, na burzama vlada prilična nestabilnost. Inflacija je posljedica velikih fiskalnih poticaja koji podržavaju potrošnju i rasta cijena sirovina. Ulagači se boje da bi jačanje inflacijskih pritisaka moglo natjerati američku središnju banku na zaoštravanje monetarne politike i prije nego što se očekivalo. To je “poguralo” cijenu zlata na najviše razine od početka godine. Dodatno, zlato je raslo i zbog pojačane potražnje. Dio kapitala prelio se u zlato iz kriptovaluta koje su doživjele značajnu korekciju cijene. S druge strane, tržišta jačaju dobri makroekonomski podaci, koji ukazuju na daljnji oporavak najvećih svjetskih gospodarstava. Zahvaljujući sve uspješnijem cijepljenju protiv covida-19 i postupnom ukidanju restriktivnih mjera, gospodarstva se postupno otvaraju. Mnogo se očekuje od ovotjednih izvješća o osobnoj potrošnji i inflaciji u SAD-u, koja će tržištima odrediti daljnji smjer. Naime, analitičari poput Jaya Hatfielda smatraju kako je američki FED ključni pokretač tržišta. Očekivano popuštanje poticaja uslijed inflatornog pritiska presudno bi moglo utjecati i na cijenu zlata.

Stabilni rast cijene zlata dosegao je najviše razine u posljednjih 5 mjeseci.

Kako prodati i kupiti zlato?

Cijena zlata trenutno se nalazi na najvišim ovogodišnjim razinama. Hoće li na njima i ostati, vidjet ćemo krajem tjedna po objavi važnih ekonomskih podataka. U Auro Domusu, u našoj razgranatoj mreži poslovnica ili putem našeg web shopa i vi možete uložiti u investicijsko zlato. Ukoliko procijenite da je dobar trenutak, zlato u formi investicijskog ili lom zlata kod nas možete i prodati.

Feedback