sn SpanishSilver

Zlato i srebro – pokretači trgovine u doba otkrića

//
Categories

Zlato i srebro – pokretači trgovine među ljudima i državama, oduvijek su bili izuzetno cijenjena i poželjna sirovina. Nebrojeni su pojedinci ali i države i carstva širom svijeta ulagali velike napore kako bi došli do što većih količina ovih plemenitih metala. Zlato i srebro omogućavali su im bogatstvo, moć i lagodniji život. U doba otkrivanja Novog svijeta, plemeniti metali bili su ključan faktor u razvoju trgovine i trgovačkih puteva.

Zlato i srebro – pokretači trgovine

Zlato je stoljećima, kao oskudan resurs, bilo jako traženo među europskim vladarima. Tako je jedna od najsnažnijih pobuda za poduzimanjem pomorskih ekspedicija bila želja za otkrivanjem novih nalazišta zlata i srebra. Španjolski je dvor krajem 15. stoljeća poslao Kolumba na otkrivanje novog pomorskog puta do Indije. Bili su zaintrigirani zapisima Marka Pola s putovanja po Aziji i opisima otoka Cipango, navodno prepunog zlata, srebra i dragulja. Kolumbo nije našao zlato ali je došao do Amerike i utro put Fernandu Cortezu. On je u 16. stoljeću osvojio astečko carstvo, bogato zlatom i srebrom. Otkrićem većih količina zlata u Južnoj i Srednjoj Americi, počela su se razvijati urbana naselja kao centri trgovine zlatom. Rezultat je bio i značajan razvoj trgovine između Španjolske odnosno Europe i Novog svijeta. U to je doba Španjolska  postala najbogatiji europski dobavljač zlata i kontrolirala je njegovu cijenu. Dio zlata išao je izravno španjolskoj kraljevskoj obitelji, a dio na otvoreno tržište. Trgovina se dodatno “globalizirala” jer je španjolsko zlato potaknulo i trgovinu s Kinom i Indijom.

Cortez je donio velike količine zlata u Španjolsku

 

Kupovina zlata i srebra iz udobnosti Vašeg doma

Danas Vam je zlato dostupno jednim klikom.  Zlatne i srebrne pločice i poluge te zlatnike i srebrnjake, odnosno veliki izbor proizvoda investicijskog zlata možete kupiti iz udobnosti Vašeg doma u web shopu Auro Domusa. Možete odabrati plaćanje debitnim i bankovnim karticama ili pouzećem. Ukoliko Vaše staro zlato želite prodati, možete nam ga poslati na besplatnu procjenu poštom ili ga donijeti u Vama najbližu poslovnicu Auro Domusa.

Feedback