shutterstock 542568112 cijena zlata raste scaled

Iznenadni rast inflacije – kako će reagirati cijena zlata?

//
Categories

Iznenadni rast inflacije, raniji od očekivanog, zabilježio je u ovotjednom izvješću američki Zavod za statistiku rada. Snažni rast cijena srušio je vrijednost dionica i zabrinuo ulagače. I u Hrvatskoj su u travnju zabilježene više potrošačke cijene. Rasle su za 0,7 posto u odnosu na one u ožujku i za čak 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Kako je na to reagiralo zlato?

Iznenadni rast inflacije

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u posljednjih su mjesec dana najviše poskupjeli odjeća i obuća dok su glavni razlozi ubrzanja inflacije na godišnjoj razini više cijene nafte. One su otprilike dvostruko više u odnosu na vrijeme početka pandemije. Kategorija prijevoza tako bilježi rast veći od 10 posto dok su zbog trošarina poskupjeli i duhan i jaka alkoholna pića. I na svjetskom je tržištu vidljiv rast cijena brojnih sirovina. Mnoga gospodarstva bilježe skok veleprodajnih cijena koja će se vjerojatno preliti na potrošačke cijene. U SAD-u je zabilježena stopa inflacije od 2,4 posto na godišnjoj razini, prvi put nakon 2008. godine. Na ove je vijesti zlato reagiralo rastom cijene. Od četvrtka je narasla za preko 35 dolara po unci, probivši razinu od 1850 dolara. To je najviša cijena ovog plemenitog metala još od početka veljače!

Analitičare je iznenadio ovakav nagli rast inflacije jer su je očekivali tek u drugoj polovici godine. No većina ipak smatra da je ovaj pritisak na rast cijena samo privremenog karaktera. Osobito ako se potvrde očekivanja da cijene sirovina neće rasti iznad već dostignutih razina. Rast cijena zlata, međutim, mogao bi se nastaviti. Kako zbog očekivanja inflacije uslijed oporavka najvećih ekonomija, tako i zbog trenutno nestabilne geopolitičke situacije na Bliskom istoku.

Rast inflacije potaknuo je i rast cijene zlata.

Prodaja ili kupnja zlata

U slučaju pojave inflacije zlato predstavlja dobru zaštitu imovine od pada vrijednosti. No rast cijena zlata ujedno je i dobra prilika da za Vaše staro lom zlato dobijete više novaca. U nekoj od  brojnih poslovnica Auro Domusa staro zlato možete prodati ili zamijeniti za investicijsko zlato u obliku zlatnih poluga ili zlatnika. Investicijsko zlato možete kupiti i iz udobnosti Vašeg doma putem naše web trgovine.

Feedback