Zlato Mansa Musa

Bogatstvo nastalo na zlatu: tko je najbogatiji čovjek ikada?

//
Categories

Bogatstvo nastalo na zlatu jednom je vladaru donijelo titulu najbogatijeg čovjeka koji je ikada živio. Radi se o Mansi Musi, “kralju svih kraljeva” koji je vladao Zapadnom Afrikom (Malijskim carstvom) u ranom 14. stoljeću. Enormno bogatstvo je stekao eksploatirajući sol i zlato. U vrijeme njegove vladavine, više od polovine svjetskog zlata dolazilo je iz Malija.

Bogatstvo nastalo na zlatu

Prema podacima British Museuma, Malijsko carstvo je držalo gotovo polovicu zlata srednjevjekovnog svijeta. Imperij se prostirao većim dijelom zapadne Afrike, koja je obilovala nalazištima zlata. Mansa Musa je imao neograničen pristup tim resursima i prema procjenama časopisa Celebrity Net Worth, stekao bogatstvo približno vrijedno današnjih 400 milijardi dolara! Tako se ovaj vladar i dan danas smatra najbogatijim čovjekom u povijesti čovječanstva. Bogatiji i od Julija Cezara, Andrewa Carnegia, obitelji Rothschild, Johna D. Rockefellera i Jeffa Bezosa. Mansa Musa jedan je od rijetkih vladara koji je ostao upamćen ne samo po ogromnom bogatstvu i moći, nego i po dobrim djelima. Izuzetno je cijenio moć obrazovanja te je omogućio školovanje mnogim mladim ljudima. Diljem carstva gradio je škole i novčano pomagao učenike.

Musa je ostao zapamćen i po svom legendarnom hodočašću u Meku 1324. godine. Njegova povorka se sastojala od 60.000 muškaraca i 12.000 robova, od kojih je svaki nosio po jednu zlatnu polugu tešku oko 2 kg. Karavanu je činilo i 80 deva, a svaka je prenosila nekoliko desetaka kilograma zlata. Ovo zlato Musa je po putu poklanjao siromašnima. U Kairu je ostavio toliko zlata da je njegova cijena dramatično pala, što je uzrokovalo porast cijena dobara odnosno inflaciju! Zapisano je kako se od Musine darežljivosti  tržište oporavljalo idućih dvadeset godina. Njegova dobra djela i ogromne količine zlata koje je dijelio imala su negativan ekonomski učinak i na ekonomiju Meke i Medine.

bogatstvo nastalo na zlatu

Vladar Malijskog carstva Mansa Musa smatran je najbogatijim čovjekom ikada

Zlato za sva vremena

Malijsko se carstvo nakon Musine smrti raspalo u građanskim ratovima. No zbog Musinog zlata subsaharska Afrika je prvi put postala šire poznata Europljanima i Arapima. Također, ovo je još jedan primjer značajne uloge zlata u povijesti civilizacije. Tu ulogu zlato ima i dalje. Možda nećete nikad biti bogati kao Mansa Musa, ali možete dio svoje imovine pametno uložiti u zlato kao najboljeg čuvara vrijednosti već stoljećima. Posjetite web shop Auro Domusa i izaberite neki od proizvoda investicijskog zlata i srebra koje Vam nudimo po odličnim cijenama.

 

Feedback