iStock 700085124 scaled

Značajan rast cijene zlata – iznad 1800 dolara za uncu

//
Categories

Značajan rast cijene zlata probudio je tržište nakon višetjedne stagnacije. Nakon minimalnog rasta, ovaj je tjedan zlatu donio značajan skok vrijednosti.  Po prvi je puta u zadnja 3 mjeseca pređena razina od 1.800 dolara za uncu ovog traženog metala. Zlato se ni tu nije zaustavilo već je nastavilo rast, dosegnuvši u jednom trenutku vrijednost od 1840 dolara! Srebro također bilježi značajan, 5 postotni tjedni rast. Dosegnulo je vrijednost od 27,80 dolara za uncu.

Značajan rast cijene zlata

Ovako veliki skok cijene zlata kojem smo svjedočili zadnjih dana investitori su dugo očekivali. Ključni događaj koji ga je potaknuo bilo je izvješće američkog Zavoda za statistiku rada (BLS). Ono je pokazalo da je u travnju broj zaposlenih porastao za samo 266 tisuća, dok se očekivao rast od gotovo milijun radnih mjesta. Nezaposlenost je tako umjesto očekivanih 5,8% zabilježila razinu od 6,1%. Usporavanje rasta zaposlenosti iznenadilo je mnoge ekonomiste, koji su prognozirali ubrzani gospodarski oporavak i nastavak rasta potražnje za radnicima. No, takvi podaci s tržišta rada ublažili su zabrinutosti ulagača da bi Fed uskoro mogao mijenjati svoju ultra-popustljivu monetarnu politiku. Zlatu je tako, osim razočaravajućeg broja novih radnih mjesta, vrijednost poskočila i zbog  porasta inflacijskog pritiska. Konkretna naznaka moguće inflacije očituje se u porastu prosječne američke satnice. Neki analitičari očekuju daljnji rast cijena plemenitih metala. Smatraju kako još ima puno kapitala kojeg investitori trebaju preseliti u “sigurnije luke”. Također, ne treba zanemariti ni generalni porast cijena svih metala, pa i srebra i zlata, kao posljedicu sve većih industrijskih potreba. I zlato i srebro su naime koriste u velikom broju industrijskih proizvoda.

Cijena zlata skočila je na najviše razine u zadnja 3 mjeseca

Prilika investitorima za kupnju zlata

Sve više građana odnosno malih investitora uviđa potrebu da dio imovine čuva u zlatu. Ono kroz godine i desetljeća dobiva na vrijednosti. Stoga se okreću  proizvodima investicijskog zlata i srebra poput poluga, pločica, zlatnika i srebrnjaka. Auro Domus nudi veliki izbor ovih proizvoda koje možete pogledati i naručiti na našem web shopu.

Feedback