san jose i zlatnik

Zlato u potopljenom jedrenjaku

//
Categories

Zlato u potopljenom jedrenjaku San Jose protekli su tjedan prvi put snimile kamere ronilaca. Prema procjenama istraživača, ovaj brod potopljen prije 300 godina nosio je oko 200 tona zlata, srebra i dragog kamenja!

Zlato u potopljenom jedrenjaku zagolicalo je maštu lovaca na blago

Ispred kolumbijske obale, na 950 metara dubine, leži galija San Jose. Ona je 1708. godine iz španjolskih kolonija u Južnoj Americi prevozila ogromne količine zlata, srebra i dragog kamenja. Ovo je blago bilo namijenjeno dvoru španjolskoga kralja Filipa V., no tamo nikada nije stiglo. Galiju i njezin dragocjeni teret je, s većinom članova posade, na dno mora poslala konkurentska britanska flota. Španjolska je u to vrijeme bila najbogatiji europski dobavljač zlata i kontrolirala je njegovu cijenu. Dio zlata je iz njezinih kolonija usmjeravan izravno španjolskoj kraljevskoj obitelji, a dio  otvorenom tržištu. Zahvaljujući zlatu, procvjetala je trgovina između Europe, Novog svijeta i Dalekog istoka.

Procjenjuje se da je vrijednost ovog skupocjenog tereta nekoliko milijardi američkih dolara. Na njega sada, osim Kolumbije, prava polažu i Španjolska, koja taj jedrenjak smatra svojim državnim vlasništvom, te domorodački narod Qhara Qhara iz Bolivije. Oni nastupaju s argumentom da su njihovi preci iskopali to blago na svojoj zemlji, kao prisilni radnici u kolonijalno doba.

Zlato je izazvalo veliko zanimanje lovaca na blago, no Kolumbija će se pobrinuti da nitko do njega ne dođe. Planira vađenje olupine i dragocjenog tereta te izlaganje u muzeju u Cartageni. Već ih naziva „nacionalnim umjetničkim blagom”.

Zlato u potopljenom jedrenjaku

Zlato u potopljenom jedrenjaku San Jose sada je prvi put snimljeno kamerom                                   (foto: Colombian presidency/AFP)

Investicijsko zlato je dostupno i Vama

Zlato je oduvijek bilo izuzetno cijenjeno i poželjno. Nebrojeni su pojedinci, ali i države i carstva širom svijeta ulagali velike napore kako bi došli do što većih količina ovog plemenitog metala.  Danas Vam je zlato dostupno jednim klikom. Zlatne i srebrne pločice i poluge te zlatnike i srebrnjake, odnosno veliki izbor proizvoda investicijskog zlata možete kupiti iz udobnosti Vašeg doma u web shopu Auro Domusa. Možete posjetiti i neku od naših poslovnica, a za sve informacije o investicijskom nazvati besplatan broj info telefona 0800/7372.

Feedback