recesija 3 scaled

Recesija je pred vratima – upozorava Svjetska banka

//
Categories

Recesija je pred vratima – upozorila je Svjetska banka u svom najnovijem, upravo objavljenom izvješću. Sve upućuje na to da nas vjerojatno  očekuje i scenarij neugodne stagflacije.

Recesija je pred vratima

“Rat u Ukrajini, blokade u Kini, poremećaji u opskrbnom lancu i rizik od stagflacije koče gospodarski rast. Za mnoge će zemlje recesiju biti teško izbjeći”, rekao je David Malpass, predsjednik Svjetske banke. “Vjerojatno nas očekuje nekoliko godina iznadprosječne inflacije i ispodprosječnog rasta. To će imati destabilizirajuće posljedice za gospodarstva, osobito za ona s nižim i srednjim BDP-om. Takav fenomen – stagflaciju – svijet još nije vidio od 1970-ih.”

Usporen rast vjerojatno će se zadržati tijekom desetljeća zbog slabih ulaganja u većini svijeta. S obzirom na to da je inflacija sada na visokom nivou u više desetljeća u mnogim zemljama i da se očekuje spori rast proizvodnje odnosno ponude, postoji rizik da će ona u duljem razdoblju ostati visoka. I američka ministrica financija Janet Yellen je izjavila da je inflacija u SAD-u na “neprihvatljivoj razini”. Naglasila je kako to nije problem samo SAD-a, nego cijelog razvijenog svijeta.

Još jedan značajan rizik s kojim se svijet suočava je raširena nestašica hrane zbog poremećaja u globalnoj trgovini nakon ruske invazije na Ukrajinu.

recesija je pred vratima

Recesija je pred vratima – navodi se u najnovijem izvješću Svjetske banke

Zlato je stabilna valuta u nestabilnim vremenima

“Postoji ozbiljan rizik od pothranjenosti dijela svjetskog stanovništva, pa čak i od gladi”, navodi se u izvješću. Analitičari smatraju kako bi kontinuirani prekidi izvoza pšenice iz Rusije i Ukrajine mogli narušiti globalnu distribuciju hrane i povećati pothranjenost u nekim zemljama, osobito onima siromašnijima i zemljama u razvoju.

Nakon objave izvješća, cijena zlata je porasla. Zlato predstavlja sigurnu luku kapitala, investiciju koja zadržava svoju vrijednost u turbulentnim vremenima poput ovih. Stoga države, veliki ulagači ali i obični građani sve više svoje imovine prebacuju u zlato. Auro Domusu je poznati centar zlata i plemenitih metala u čijim poslovnicama diljem Hrvatske možete nabaviti investicijsko zlato. To je moguće napraviti i u par klikova putem web shopa. Osigurajte svoju imovinu – uložite u zlato!

Feedback