gold hedge funds

Zlato je privlačno utočište i za hedge fondove

//
Categories

Zlato je privlačno utočište i za hedge fondove, pokazuju najnoviji podaci američke Komisije za trgovinu robnim terminskim ugovorima (CFTC). Sve veća geopolitička neizvjesnost ponovno je učinila zlato atraktivnom destinacijom za kapital kojim upravljaju ovi fondovi.

Zlato je privlačno utočište fond managerima

Prema  analitičarima banke Societe Generale, posljednje izvješće CFTC-a pokazalo je da su fond manageri  prošli tjedan kupili zlato vrijedno 7,1 milijardu dolara što je četvrti tjedan po visini ulaganja otkako CFTC izdaje svoje izvješće, odnosno od  2006. godine.

Francuska banka je priopćila da je na ovu ogromnu kupovinu zlata utjecao sve veći strah od inflacije. Drugi razlog je geopolitička neizvjesnost u istočnoj Europi.

CFTC-ovo izvješće o obvezama trgovaca za protekli tjedan pokazalo je da su fond manageri povećali svoje špekulativne duge pozicije u Comex zlatnim futuresima za 34.296 komada, odnosno na 151.530 ugovora. U isto vrijeme, kratke pozicije su pale za 3.943 ugovora. Neto količina zlata sada se odnosi na 107.706 ugovora. U posljednja dva tjedna pozicioniranje zlata poraslo je za čak 55%. Tijekom tog razdoblja, cijene zlata skočile su se na najvišu razinu još od lipnja.

Mathew Simpson, tržišni strateg tvrtke City Index, smatra da je ovaj sadašnji skok cijene zlata iznad 1900 dolara  znak da je bikovsko pozicioniranje ulagača samo još ojačalo. Međutim, dodao je, cijene ostaju jako osjetljive na geopolitičku situaciju. “Najveća prijetnja cijenama zlata trenutačno je povlačenje Rusije i smirivanje situacije. A kako se to ne čini vrlo vjerojatnim, onda očekujemo da će cijena zlata rasti. Vjerojatno još dosta  iznad vrijednosti od 1900 USD”, rekao je.

zlato je privlačno utočište

Zlato je privlačno utočište i managerima hedge fondova                                                                                                                      (photo: Forbes)

Zlato je sigurna luka i malim ulagačima

Uz fond managere i mali ulagači shvaćaju značaj zlata. Ono je sigurna luka kapitala u neizvjesnim vremenima. Mudro je imovinu diverzificirati kupnjom fizičkog zlata  i smanjiti izloženost inflaciji. Jer, za razliku od novca, zlato uvijek čuva svoju vrijednost. U web trgovini Auro Domusa  možete pronaći veliki izbor zlatnika, zlatnih pločica i poluga te ih kupiti iz udobnosti Vašeg doma. Više informacija o ulaganju u investicijsko zlato možete dobiti na besplatnom broju telefona 0800/7372.

 

Feedback