zlato 17 02

Najveći skok cijene zlata u posljednjih 8 mjeseci

//
Categories

Najveći skok cijene zlata od lipnja protekle godine rezultirao je dosezanjem vrijednosti od 1890 USD za uncu ovog plemenitog metala

Najveći skok cijene zlata od lipnja – reakcija na inflaciju ali i ratne tenzije

Zlato je u četvrtak zabilježilo rekordan rast vrijednosti. Cijena unce je dosegla vrijednosti na kojima se ovaj poželjan metal nije nalazio još od lipnja 2021. godine. Pratitelji tržišta se slažu da postoje dva glavna čimbenika koja “guraju” zlato tako visoko. To su rekordne stope inflacije te strah od sukoba u Ukrajini. Ova su dva faktora najznačajnija za napredovanje zlata prema rekordnim vrijednostima u posljednjih 8 mjeseci.
Inflacija je i dalje vruća  – sva izvješća ukazuju na to da se njen spiralni rast nastavlja. Posljednje je bilo izvješće američkog PPI-a (Indeksa cijena proizvođača) iz kojeg je razvidno da su veleprodajne cijene porasle za 1% na mjesečnoj razini. U odnosu na prethodnu godinu cijene su porasle čak za 9,7%!  Ekonomskom nužnošću, povećanje troškova za tvrtke koje proizvode robu i pružaju usluge, uskoro će se odraziti na još više cijene u maloprodaji. Uz to, svijet sa zebnjom promatra geopolitičke napetosti između Rusije i Ukrajine koje su svakim danom sve jače. Sjedinjene Američke Države i Rusija međusobno se optužuju za poticanje na rat u Ukrajini, u koju i oko koje dolazi sve više oružja i vojnih trupa.

najveći skok cijene zlata

Najveći skok cijene zlata od lipnja prošle godine – cijena se približila granici od 1900 USD za uncu

Zlato – sigurno utočište u nesigurnim vremenima

Navedene okolnosti  dominiraju svjetskim vijestima i što je još važnije, tržišnim raspoloženjem. Ponovo se pokazuje kako je zlato percipirano kao sigurno utočište kapitala. Smatra se da je kretanje cijene zlata trenutno više temeljeno na monetarnim i geopolitičkim zbivanjima, a manje na tehničkim elementima.  Uskoro bi mogli svjedočiti i prelasku važne psihološke granice od 1900 USD za uncu.

Pretvaranje određene količine novaca u investicijsko zlato pametan je potez. Osobito u ovako nestabilnom razdoblju. Stoga – uložite u zlato  i sačuvajte svoj kapital. U web trgovini Auro Domusa  možete pronaći veliki izbor zlatnika, zlatnih pločica i poluga. Vežina artikala dostupna je za dostavu već idućeg dana. Savjet o ulaganju u investicijsko zlato možete zatražiti na  besplatnom broju telefona 0800/7372.

 

 

Feedback