iStock 537448124 scaled

Ratni sukobi i gospodarski poremećaji jačaju potražnju za zlatom

//
Categories

Ratni sukobi poput ovog u Ukrajini kojem upravo svjedočimo, rezultiraju i snažnim financijskim potresima. Već prvih dana invazije građani Ukrajine počeli su podizati svoju ušteđevinu iz banki. Rusija je dospjela pod oštre financijske sankcije i gospodarsku izolaciju najvećeg dijela svijeta. Milijuni Rusa počeli su na vlastitoj koži osjećati posljedice ekonomske ali i političke blokade kojima se kažnjava agresivna ruska politika. Građani mogu samo gledati kako njihove ušteđevine jednostavno nestaju. Kamate su narasle za više od 20%, rublja pala na povijesno niske razine u odnosu na dolar, a Središnja banka Rusije pokušava smiriti paniku jer su i tu ljudi krenuli podizati ušteđevinu i prazniti bankomate.

Ratni sukobi i gospodarski poremećaji pokazuju važnost zlata u portfelju

I građani Hrvatske, kao i oni drugih država, zabrinuti su zbog svojih depozita. Osobito klijenti banaka u ruskom vlasništvu. Problem je što panično povlačenje novaca može dovesti do bankrota i propasti banaka, kao što pokazuje više primjera kroz povijest. Klijenti tada ne mogu doći do svoje ušteđevine.

Svoju ušteđevinu, bez obzira koliko ona bila velika, važno je na pravi način osigurati protiv gubitka. Mnogi financijski stručnjaci ističu kako najbolju zaštitu imovine od pada vrijednosti predstavlja zlato. U ovakvim riskantnim okolnostima za njim strelovito raste potražnja. Poznato je, naime, da se prodaja plemenitih kovina u periodima geopolitičke nesigurnosti snažno povećava. To se događa zbog toga što je zlato investicija odnosno imovina neovisna o društvenim turbulencijama. Primjerice, upravo je Rusija zadnjih godina kupovala velike količine zlata za svoje rezerve. To je stavlja u neovisniji položaj prema stranim valutama i tržištima te joj može ublažiti financijsku situaciju. Kako i države, tako i građani mogu pametno diverzificirati svoju imovinu kupnjom zlata kako bi je sačuvali i bili manje zavisni od društvenih i financijskih šokova. Zlato je i vrlo likvidno – po potrebi se može vrlo brzo prodati za gotovinu bilo gdje u svijetu.

Mnogi financijski stručnjaci ističu kako najbolju zaštitu imovine od pada vrijednosti predstavlja zlato

Kod investiranja u zlato važno je naći pravog partnera

Auro Domus je najveća tvrtka u trgovanju plemenitim metalima u Hrvatskoj, temeljena na stogodišnjoj tradiciji vezanoj uz zlato. U širokoj mreži poslovnica diljem Hrvatske možete nabaviti investicijsko zlato ili  zamijeniti vaše  staro zlato za neki od investicijskih proizvoda. Proces kupovine je maksimalno pojednostavljen. Kako u poslovnicama, tako i putem web shopa u kojem možete kupovati iz udobnosti Vašeg doma.

Auro Domus garantira najbolju cijenu i brzu isporuku.

Na besplatnom broju telefona 0800/7372 zatražite savjet i saznajte sve što Vas zanima o kupnji zlata.

 

Feedback