russian gold

Zabrana uvoza ruskog zlata – kako reagira tržište?

//
Categories

Zabrana uvoza ruskog zlata u zemlje skupine G7 najavljena je s namjerom dodatnog gospodarskog pritiska na Rusiju. Cijena zlata trenutno je reagirala rastom, a tek će se vidjeti kakve će dugoročnije posljedice ovaj potez imati na tržište.

Zabrana uvoza ruskog zlata u zemlje G7

Čelnici sedam najrazvijenijih gospodarstava svijeta okupljenih u skupinu G7 najavili su kako će zabraniti uvoz zlata iz Rusije. Namjera ove odluke je dodatno gospodarski sankcionirati Rusiju jer je zlato jedna od najvažnijih ruskih izvoznih sirovina. Rusija je drugi najveći svjetski proizvođač ovog vrijednog metala – godišnje ga proizvede u količinama od 350 do 380 tona. Njegov izvoz  predstavlja jedan od najvećih izvora prihoda za ovu zemlju. Procjenjuje se da je prošle godine Rusija izvezla zlata u vrijednosti većoj od 15 milijardi dolara.

Iz Kremlja su reagirali izjavom kako je tržište dragocjenih metala  globalno, poprilično veliko i izuzetno raznoliko. “Ukoliko neko tržište izgubi privlačnost, doći će do preusmjeravanja izvoza zlata tamo gdje postoji veća potražnja” – poručili su iz Moskve. Po najavi ove mjere, cijena zlata je narasla kako na fizičkom tržištu tako i u terminskim ugovorima. Tek će se vidjeti kakav će biti dugoročni efekt ovog poteza na tržište zlata. Ako uzmemo u obzir povećanu potražnju koja je posljedica globalnih nesigurnosti, kao i situaciju zabrane trgovanja ruskim zlatom koje čini oko 10 posto godišnje svjetske proizvodnje, logično je u okvirima povećane potrošnje i smanjene ponude očekivati dodatni skok cijena plemenitih metala.

zabrana uvoza ruskog zlata

Investicijsko zlato imovina je koja ne gubi vrijednost, a možete je držati u ruci

Zlato je sigurna luka u ozračju globalne nestabilnosti

Dok se rat u Ukrajini nastavlja, rastu i političke napetosti. Globalnoj nesigunosti doprinosi i sve jača inflacija koja destabilizira većinu svjetskih gospodarstava. U kriznim situacijama zlato dobiva na vrijednosti jer se smatra najsigurnijim ulaganjem i dugoročnim „čuvarom“ vrijednosti.
Investicijsko zlato je imovina neovisna o bankarskom i financijskom sustavu. Moguće ga je držati u ruci i lako je prenosivo, a svoju vrijednost ne gubi ni u slučaju inflacije, ekonomske krize i ratova. Građani Hrvatske mogu ga nabaviti diljem zemlje u poslovnicama tvrtke Auro Domus. Zlatnici, zlatne pločice i poluge mogu se kupiti i u web shopu ove etablirane tvrtke.

Feedback