gold reserves scaled

Zlato je realna imovina koja je sve traženija

//
Categories

Zlato je realna imovina koja je sve traženija. Središnje banke ga ove godine namjeravaju nabavljati u još većim količinama nego lani – pokazuje najnovije istraživanje Svjetskog vijeća za zlato.

Zlato je realna imovina koja puni trezore središnjih banaka

Središnje banke i dalje pozitivno gledaju na zlato kao na rezervnu realnu imovinu, pokazuje istraživanje Central Banks Gold Reserves za 2022. godinu. Štoviše, 25% ispitanih kaže da planira još povećati svoje zlatne rezerve, u odnosu na 21% takvih odgovora prošle godine. Banke su optimistične po pitanju zlata kao rezervne imovine u ovoj godini jer je čak 61% ispitanika izjavilo da očekuje povećanje svjetskih rezervi zlata u sljedećih 12 mjeseci. Svake godine, pa i ove, raste postotak onih koji namjeravaju povećati svoje zlatne rezerve. Zanimljivo, nitko od ispitanih dužnosnika središnjih banaka nije najavio njihovo smanjivanje. Zlato koje nabavljaju banke i ove će godine dominantno biti u obliku Good Delivery poluga od 12,4 kilograma. One čine 85% nabavki za trezore. Kao najvažnije razloge zbog kojih nabavljaju zlato, banke su navele povijesnu ulogu i značaj zlata te njegovu vrijednosnu izvedbu u razdoblju kriza. Snažni argumenti u prilog zlatu su i dobro dugoročno čuvanje vrijednosti te nizak rizik ulaganja.

zlato je realna imovina

Zlato je realna imovina u koju sve više ulažu središnje banke, veliki i mali investitori

 I veliki i mali investitori dio portfelja pretvaraju u zlato

Ovi rezultati ne čude jer dolaze u kontekstu rastuće inflacije, poremećenih lanaca opskrbe i rata u Ukrajini. Takva geopolitička nesigurnost dodatno narušava gospodarsko okruženje i doprinosi neizvjesnosti i pesimizmu. Stoga i središnje banke, ali i investitori donose racionalne odluke o ulaganju koje će zaštiti njihovu imovinu. To sve više uviđaju i građani pa dio svoje imovine pretvaraju u investicijsko zlato. Kako vrijednost novca koji je oročen u banci svakodneno smanjuje inflacija i sve više građana postaje svjesno važnosti ulaganja u investicijsko zlato. Takvi proizvodi, poput zlatnika, pločica i poluga mogu se jednostavno nabaviti u poslovnicama i web shopu Auro Domusa. Informacije o ulaganju u plemenite metale mogu se dobiti i pozivom na besplatan broj telefona 0800/7372.

 

Feedback