shutterstock 536623408

Vrijednost investicijskog zlata stabilna nakon snažnog rasta

/
Posted By
/
Categories

Vrijednost investicijskog zlata proteklog tjedna porasla je za 3,5 posto. Taj oporavak cijene plemenitih metala uslijedio je nakon što je čelnik FED-a Jerome Powell odbacio mogućnost brzog oporavka ekonomije nakon pandemije koronavirusa. Štoviše, koronavirus ostaje i dalje velik utjecaj na tržištu. Zapadne zemlje su uglavnom prošle „najgori dio“, no epidemija hara zemljama trećeg svijeta. Dodatan strah unosi i mogućnost „drugog vala“ na jesen. Sve to dovelo je do oštrog pada burza diljem svijeta.

Vrijednost investicijskog zlata stabilna

U takvoj situaciji investitori se uvijek okreću plemenitim metalima. Smatraju se najsigurnijim ulaganjem, stoga vrijednost investicijskog zlata raste tijekom vremena krize i nesigurnosti. Upravo zato analitičari nisu iznenađeni novim porastom cijene zlata u prošlom tjednu, tijekom kojeg je najviša vrijednost premašila razinu od 1.750 dolara za uncu.

A razdoblje neizvjesnosti produžit će se najmanje do kraja godine. Možda i znatno duže. Federalne rezerve (FED) najavile su kako očekuju da će se američki BDP smanjiti za 6,5 posto ove godine. Zbog toga niske kamatne stope ostaju nepromijenjene do 2022.

Bez brzog rasta

Analitičari ipak ne očekuju snažan nastavak rasta cijena zlata i srebra. Barem ne u kratkom roku. Najavljena je stabilizacija relativno volatilnog tržišta, uz zadržavanje „ranga“ cijene zlata od 1.680 do 1.760 dolara za uncu. Cijena srebra trebala bi biti između 17 i 18 dolara za uncu.

Feedback