shutterstock 87973231

Gram zlata – koliko doista vrijedi nakit kod kupnje i prodaje

/
Posted By
/
Categories

Gram zlata ne vrijedi jednako kada ga kupujete u zlatarni i kada ga prodajete kroz otkup zlata. Postoji za to niz razloga. No, ključna razlika jest namjena tog zlata. U zlatarni ga kupujete kao nakit, a prodajete kao sirovinu.

Gram zlata u otkupu

To znači da prilikom kupnje zlata kao nakita ne plaćate samo njegovu vrijednost kao plemenitog metala, već i niz drugih svojstava. Primjerice, uporabnu vrijednost kao nakita. Vrijednost brenda ako se radi o poznatom proizvođaču. Trud majstora zlatara koji je izradio nakit. Pa i maržu trgovca koja uključuje plaću djelatnika, najma prostora i druge troškove. I na sve to još plaćate PDV i ostale poreze. Zbog toga je cijena zlata tek manji dio u cijeni nakita.

Nakit s vremenom gubi svoju uporabnu vrijednost

Otkup zlata, međutim, ima drugačiju svrhu. On otkupljuje nakit i drugo zlato i srebro koje više nema uporabnu vrijednost. Možda se radi o polomljenim ogrlicama, prstenju koje više nije u modi, naušnici koja je izgubila svoj „par“… U tom slučaju, važna je samo cijena zlata kao sirovine. Zato se cijena zlata u otkupu računa temeljem udjela zlata u predmetu. Primjerice, 14-karatni nakit ima oznaku 585 što znači da taj prsten ili ogrlica sadrži 58,5 posto zlata. Temeljem toga, u usporedbi s cijenom zlata na burzi, radi se besplatna procjena cijene koju može ponuditi otkup zlata.

Rast cijene zlata

To, ipak, ne znači da ćete u otkupu dobiti manje nego što ste platili neki predmet. Naravno, da nakit prodajete isti dan kada ste ga kupili, tada biste na toj transakciji „izgubili“. No, lomljeno zlato u poslovnice za otkup zlata stiže godinama, čak i desetljećima nakon što je kupljeno kao nakit. U tom razdoblju cijena zlata je značajno porasla. Primjerice, sredinom 2020. godine zlato vrijedi oko 30 posto više nego sredinom 2019. godine. U odnosu na 2000. godinu, cijena se utrostručila. Zato često otkup zlata može za nakit isplatiti veću cijenu nego što je bila ona po kojoj je isti komad nakita kupljen.

Ipak, zbog visokih troškova proizvodnje nakit nije idealan za štednju u zlatu. Za takve svrhe osmišljeno je investicijsko zlato. Na njega se ne plaća PDV niti drugi porezi, a gram zlata ima znatno veću vrijednost u otkupu.

Feedback