iStock 537872787 scaled

Velika potražnja za zlatnicima obilježila je proteklu godinu

//
Categories

Velika potražnja za zlatnicima obilježila je tržište zlata u SAD-u u netom protekloj godini. Najnoviji podaci o prodaji objavljeni od strane američke kovnice (US Mint)  pokazuju da je potražnja za fizičkim zlatom dostigla najvišu razinu od 2009.godine.

Velika potražnja za zlatnicima

Cijela 2021. godina bilježila je impresivan val potražnje za fizičkim zlatom. Kovnica SAD-a tako je objavila da je 2021. prodala više od 1,25 milijuna unci zlata u različitim apoenima svojih zlatnih kovanica American Eagle. To predstavlja rast od nevjerojatnih 48% u odnosu na prošlu godinu!

Prema prodajnim izvještajima, najprometniji mjesec prošle godine bio je siječanj kada je prodano čak 220.500 unci zlata. Još jedan rekordan mjesec za kovnicu bio je lipanj kada je prodano 182.000 zlatnih unci. To je bio period u kojem su cijene zlata pale za više od 100 dolara. Tržište je tada reagiralo na signale Federalnih rezervi o smanjenju mjesečne kupnje obveznica prije kraja godine.

Početkom kolovoza tržište zlata doživjelo je novu korekciju cijene. Ona je pala za više od 4%, na novi najniži godišnji nivo. Investitori su brzo djelovali i pojačano počeli kupovati zlato po cijeni oko 1700 dolara po unci. Američka je kovnica prodala 136.000 unci zlata.

U listopadu i studenom također je zabilježena snažna prodaja zlata. Fizičko zlato počelo je privlačiti pažnju novih ulagača u posljednjem tromjesečju 2021. zbog jakih inflatornih pritisaka. Naime, stopa inflacije je skočila na najviše razine u zadnjih 40 godina. Ulagači su nabavom zlata počeli mijenjati strukturu svojih portfelja i čuvati vrijednost imovine.

U SAD-u je u 2021. g. zabilježen snažni rast potražnje za zlatnicima

Zlatnici i zlatne poluge dobra su zaštita imovine od gubitka vrijednosti

Poznato je kako ovaj plemeniti metal predstavlja odličnu zaštitu od inflacije. Dugoročno odlično čuva te čak i povećava vrijednost imovine, osobito u gospodarski burnim vremenima. U Auro Domus-ovoj razgranatoj mreži poslovnica ili putem web shopa i vi možete uložiti u investicijsko zlato – zlatnike, zlatne pločice ili poluge. Većina artikala investicijskog zlata dostupna je za dostavu već idućeg dana. Osim u poslovnicama diljem Hrvatske, informaciju ili savjet o kupnji možete dobiti i na besplatnom broju telefona 0800/7372.

Feedback