e otpad gold rs

Zlato iz mobitela i računala

//
Categories

 

Zlato iz mobitela i računala može se učinkovito reciklirati odnosno koristiti kod izrade novih zlatnika i zlatnih poluga.  Najavljeno je to iz Royal Minta – službene Kraljevske kovnice novca Ujedinjenog Kraljevstva. Za izvlačenje zlata iz elektroničkog otpada koristit će novu, inovativnu tehnologiju ekstrahiranja.

Zlato iz mobitela i računala  – bogatstvo u otpadu

Podaci pokazuju da se u svijetu godišnje proizvede više od 50 milijuna tona elektroničkog otpada. Uz postojeću stopu industrijskog rasta, ta će količina sve više rasti. Elektronički otpad sadrži i vrijedne metale poput zlata, srebra, bakra i paladija, no manje od jedne petine takvog otpada dospije u proces recikliranja. A trebalo bi mnogo više jer tu leži pravo bogatstvo! Procjena je da se samo u SAD-u putem odbačenih mobitela svake godine baci zlata i srebra u vrijednosti više od 60 milijuna USD! Plemenitih metala ima i u računalima –  u otprilike 8.000 odbačenih komada nalazi se kilogram zlata.

Zlato se koristi u elektronici zbog svojih izuzetno korisnih svojstava. Izvrstan je vodič koji ne gubi boju i korodira, pa se može koristiti u vrlo tankim slojevima za pouzdano provođenje električne energije male jakosti. Reciklirano je zlato i mnogo ekološki prihvatljivije. Znanstvenici su izračunali da ima 99 % manje utjecaja na okoliš od zlata dobivenog rudarenjem.

zlato iz mobitela i računala

U mobitelima i računalima leže velike količine zlata za izradu zlatnika i zlatnih poluga

Zlatne poluge i zlatnici iz recikliranog zlata

Kako bi iskoristila ovo bogatstvo iz otpada, Kraljevska kovnica novca Royal Mint  udružila se s tehnološkom tvrtkom Excir. Namjera im je prvi na svijetu uvesti novu tehnologiju recikliranja elektroničkog otpada u širu komercijalnu upotrebu. Tehnologija se temelji na posebnoj smjesi kemikalija koje selektivno ciljaju zlato i dragocjene metale te ih izdvajaju iz elektronskih komponenti. Ovim jedinstvenim kemijskim postupkom iz tiskanih pločica mobitela i računala može se izvući više od 99% ugrađenog zlata.  Ono će se potom pretvoriti u proizvode investicijskog zlata – zlatne poluge i zlatnike.

Zlatne poluge i zlatnici u ponudi Auro Domusa kovani su u vodećim svjetskim kovnicama  poput Argor-Hereausa i Münze Österreich. Veliki izbor ovih proizvoda  možete pogledati i naručiti u nekoj od poslovnica diljem Hrvatske te na našem web shopu.

Feedback