potraznja za zlatom

Povećana potražnja za zlatom u svijetu

//
Categories

Povećana potražnja za zlatom u svijetu zabilježena je u netom završenoj godini, navodi se u najnovijem izvješću Svjetskog vijeća za zlato (World gold council). U 2021. godini potražnja za ovim plemenitim metalom je  iznosila 4021 tonu, čime je nadmašila prethodnu godinu za 262 tone.

Povećana potražnja za zlatom – ulaže se u sigurnost

Najveći skok potražnje evidentiran je u 4. kvartalu u kojem je prodano 1147 tona zlata odnosno čak 50% više nego u istom kvartalu prethodne godine!

Veliki skok imala je potražnja za zlatnim polugama i kovanicama – značajnih 31%. Apsolutne brojke kažu da je kupljeno ukupno 1180 tona zlata u ovom obliku. To je najveća količina u posljednjih 8 godina. Očito je kako su brojni maloprodajni ulagači tražili sigurno utočište u okolnostima rastuće inflacije i ekonomske neizvjesnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa. Sektor nakita se oporavio od pada u 2020. godini i izjednačio s pretpandemijskom potražnjom iz 2019.g. od 2124 tone.

Središnje su banke također pojačano kupovale zlato. Svoje su zlatne rezerve dopunile sa 463 tone zlata, odnosno sa čak 80% poluga više nego što je u riznice dodano prijašnje godine. Industrijski sektor potrošio je 330 tona zlata odnosno 9% više nego lani.

Porast potražnje za zlatom

U 2021. godini zabilježen je porast potražnje za zlatom u svijetu

Zlato je sigurna luka

Zlato je izuzetno traženo u vremenima krize i neizvjesnosti te kapitalu predstavlja sigurnu luku. U razdoblju inflacije izvrsno čuva vrijednost dok je kapital u vidu štednih oročenja gubi. Neovisno o previranju cijene zlata, ulaganje u njega uvijek je mudar potez, zbog dugoročne koristi koju nosi. Vremena pred nama su puna nedoumica –  inflacija se povećava a geopolitičke krize uznemiravaju tržišta. Stoga je investiranje u zlato jedan od najboljih načina očuvanja vrijednosti imovine.

Auro Domus nudi mogućnost povoljne i jednostavne kupnje zlata, oslobođene od PDV-a. U web trgovini Auro Domusa možete pronaći veliki izbor zlatnika i zlatnih pločica i kupiti ih iz udobnosti Vašeg doma. Većina artikala investicijskog zlata dostupna je za dostavu već idućeg dana. Možete posjetiti i neku od naših poslovnica diljem Hrvatske ili zatražiti savjet na besplatnom broju telefona 0800/7372.

 

 

Feedback