shutterstock 542568112 cijena zlata raste scaled

Izgledi za cijenu zlata u 2022. godini

//
Categories

Izgledi za cijenu zlata u ovoj godini se, prema analitičarima, kreću od neutralnih do vrlo optimističnih u pogledu rasta. Na kretanje cijene zlata djeluje mnoštvo faktora od kojih donosimo neke koje su investicijski stručnjaci  prognozirali u narednom razdoblju.

Izgledi za cijenu zlata: od stagnacije do sigurnog rasta

Cijene zlata mogle bi samo blago oscilirati do kraja godine – smatra viši strateg portala DailyFX Christopher Vecchio. On smatra da cijene zlata u prvom kvartalu ove godine mogu narasti do 1870 dolara za uncu. Razlog tome je svojevrsno opuštanje tržišta nakon najava FED-a o nerealnom povećanju kamatnih stopa. “Tržišta postaju nervozna u ranoj fazi Fed-ova ciklusa pooštravanja. To bi moglo biti loše za dionice, ali dobro za plemenite metale. Najveći test dolazi sredinom 2022. godine kada bi se inflacija mogla početi stabilizirati, a tržišta apsorbirati više kamatne stope”- izjavio je Vecchio. Fiskalni i monetarni poticaji ekonomijama u većini zapadnih zemalja će presahnuti. A kamate će se podizati u nekoliko navrata. Tada bi moglo doći do jačeg pritjecanja kapitala u dionice i državne obveznice, što bi pak moglo spustiti privlačnost kratkoročnog ulaganja u zlato. S druge strane, treba računati i na potencijalne rizike i nestabilnosti. Poput uporne pandemije COVID-a 19 te geopolitičke sukobe Rusije i Ukrajine  te Kine i Tajvana. To je nešto što bi moglo potaknuti značajnu potražnju za sigurnim utočištima poput zlata i srebra. Druge analize pokazuju da bi cijena zlata ove godine trebala zabilježiti znatan rast.

Izgledi za cijenu zlata

Izgledi za kretanje cijene zlata u 2022. g kreću se od neutralnih do vrlo optimističnih

Zlato ima veliki potencijal rasta cijene

Cijena zlata će narasti do 2150 USD za uncu – optimistični su analitičari Goldman Sachsa po pitanju kretanja cijene zlata u ovoj godini. A  pretpostavljaju da cijena ovog plemenitog metala ima potencijala i za još više sfere.  Uzimajući u obzir činjenicu da se inflacija dugo predstavljala kao tranzicijska, nije došlo do porasta cijene zlata. Ne onoliko koliko bi trebala porasti sada kada je američka središnja banka priznala pun intenzitet inflacije i njezinu relativnu trajnost. Uz to, u Goldman Sachsu predviđaju usporavanje američkog gospodarstva i potencijalnu recesiju. Sve će to, smatraju, dovesti do veće potražnje za zlatom i podizanja njegove cijene do 2150 USD za uncu do kraja godine.

Auro Domus nudi mogućnost povoljne i jednostavne kupnje zlata, oslobođenog od PDV-a. U web trgovini Auro Domusa možete pronaći veliki izbor zlatnika i zlatnih pločica i kupiti ih iz udobnosti Vašeg doma. Većina artikala investicijskog zlata dostupna je za dostavu već idućeg dana. Možete posjetiti i neku od naših poslovnica diljem Hrvatske ili zatražiti savjet na besplatnom broju telefona 0800/7372.

 

Feedback