gold bars on calculator manja scaled

Ulaganja u fizičko i papirnato zlato

//
Categories

Ulaganja u fizičko i papirnato zlato česti su načini zaštite imovine od inflacije. Donosimo kratki pregled osnovnih razlika između ovih investicija, kako biste se mogli upoznati s njihovim glavnim značajkama.

UIaganja u fizičko i papirnato zlato – zaštita imovine od inflacije

UIaganja u fizičko i papirnato zlato predstavljaju zaštitu imovine od inflatornog obezvrijeđivanja. Koje su razlike među ovim investicijama? Pod takozvanim “papirnatim” zlatom najčešće se smatraju ulaganja u ETF-ove (Exchange traded funds) odnosno fondove čijim se dionicama trguje na burzi. Na taj se način, bez kupovine fizičkog zlata, može ostvariti profit kod rasta cijene zlata. No, na ostvarenu kapitalnu dobit ulagači će u Hrvatskoj morati platiti porez. Može se uložiti i u derivate vezane uz cijenu metala, poput futuresa, opcija ili CFD-ova (Contract for difference). Kod trgovanja derivatima odnosno ugovorima profit (ali i gubitak) pri ulaganju može biti višestruko veći, uz korištenje određenih financijskih instrumenata. Stoga je preporučljivo da se ovakvim tipom ulaganja bave educirani ulagači. Praksa pokazuje da nedovoljno dobro poznavanje načina funkcioniranja ovih instrumenata može dovesti do značajnijih financijskih gubitaka za ulagača. Neki ulažu i u dionice kompanija koje se bave rudarenjem zlata. Cijene ovakvih dionica u pravilu se kreću u smjeru kretanja cijene zlata, a u razdobljima velike potražnje mogu donijeti i značajniji prinos. No, ulaganje u ovu vrstu produktivne odnosno financijske imovine donosi i sve rizike koji prate ulaganje u dionice.

Ulaganja u fizičko i papirnato zlato

Ulaganja u fizičko i papirnato zlato u funkciji su divarzifikacije portfelja i zaštite imovine od inflacije

Prednosti ulaganja u fizičko zlato

Investiranje u fizičko odnosno investicijsko zlato znači da kupujete konkretan zlatni predmet – polugu ili zlatnik. Za većinu se investitora ovo smatra najboljom opcijom ulaganja u zlato iz više razloga. Prvo, ovakvo je ulaganje dostupno velikom broju ljudi jer se u ponudi na tržištu nalazi izuzetno širok raspona proizvoda – od pločica od 1 grama do poluga težine 1 kilogram. Kao i mnoštvo raznolikih zlatnika.  Drugo, proces kupovine investicijskog zlata je maksimalno pojednostavljen, kako u poslovnicama, tako i putem web shopa. Poluge i zlatnike lako je prenositi te čuvati odnosno skladištiti. Dodatna vrijednost fizičkog zlata je i njegova visoka likvidnost. Može se lako unovčiti svugdje u svijetu, što osobito vrijedi za proizvode poznatih svjetskih kovnica.

Ulaganje u fizičko investicijsko zlato u Hrvatskoj nikad nije bilo jednostavnije. Prodajni savjetnici Auro Domusa, Vašeg partnera za investicijsko zlato u Hrvatskoj pomoći će Vam kod odabira najbolje investicijske solucije prema Vašim željama i mogućnostima. Nazovite besplatan broj info telefona 0800/7372, saznajte sve što vas zanima i dogovorite se za kupnju zlata u poslovnici po Vašem izboru. U investicijsko zlato možete jednostavno i brzo investirati kupnjom u našem web shopu.

 

 

Feedback