u iščekivanju recesije

U iščekivanju recesije rastu investicije u zlato

//
Categories

Početkom tjedna cijena zlata je prešla 1800 dolara za uncu i dosegnula razine na kojima se nije nalazila još od srpnja. Ovaj se plemeniti metal probio iznad svojih 50-dnevnih i 200-dnevnih pomičnih prosjeka a, tehnički gledano, zlato upravo sada počinje izgledati privlačno. Analitičari smatraju da, u iščekivanju recesije, rastuće kamatne stope više neće pružati tako jak otpor rastu cijene zlata.

Bankari nabavljaju zlato u iščekivanju recesije

Protekli su tjedan američke Federalne rezerve završile 2022. godinu s povećanjem od 50 baznih bodova. Time su pogurale kamatne stope na razinu od 4,5% što predstavlja najagresivniji tempo povećanja u više od 40 godina. No, američko gospodarstvo još uvijek nije osjetilo puni učinak tih povećanja stopa. U isto vrijeme je i Europska središnja banka započela svoj oštriji pristup prema dizanju kamatnih stopa. Manje od 24 sata nakon Fedove objave, predsjednica ECB-a Christine Lagarde je izjavila kako će i oni podići kamatne stope za 50 baznih bodova na dulje razdoblje kako bi obuzdali inflaciju. Ovakvo smanjenje razlika u monetarnoj politici između dviju glavnih središnjih banaka trebalo bi utjecati na slabljenje dolara. A to bi zauzvrat trebalo poduprijeti cijene zlata. George Milling-Stanley, glavni strateg za zlato u tvrtki State Street Global Advisors, rekao je da rastući strahovi od recesije počinju nadjačavati “jastrebovski” stav središnje banke SAD-a o monetarnoj politici. Taj bi faktor također trebao utjecati na podizanje cijene zlata. Još jedan element koji bi mogao ojačati zlato jest činjenica da su kamatne stope već vjerojatno uračunate u cijenu zlata. Znakovit je i apetit banaka za zlatom kao rezervnom imovinom. Bankari i guverneri mnogih zemalja kupuju zlato brzinom nezabilježenom u zadnjih pola stoljeća.

u iščekivanju recesije

Analitičari smatraju da će, u iščekivanju recesije, cijena zlata iduće godine narasti. Do sada su recesijske godine donosile značajno veće prinose na zlato.

Recesijske godine donose velike povrate na zlato

Milling-Stanley tvrdi da ne postoji način da gospodarstvo izbjegne sporiji rast 2023. “A kad zapadnemo u recesiju, zlato će rasti.” – izjavio je. I drugi tržišni analitičari se slažu da će, ako SAD uđe u duboku recesiju, Fed brzo olabaviti svoju monetarnu politiku, što će biti dobro za zlato. Važno je imati na umu da je u posljednjih sedam globalnih recesija zlato imalo prosječne povrate od 20%!

Kako bi se anulirao učinak inflacije na gotovinu koja se čuva kod kuće ili u banci, ulaganje u zlato je preporučljiva opcija. I inače je razumno diverzificirati imovinu, a financijske su okolnosti takve da je sada mudro veći naglasak staviti na zlato. U Hrvatskoj možete jednostavno investirati u zlato, uz oslobođenje od poreza. Bitno je da se pri tom oslonite na etabliranu tvrtku, poput Auro Domusa. Tu ćete iz široke ponude investicijskog zlata pronaći zlatnik ili polugu po Vašoj mjeri. Posjetite nas na webu ili u Vama najbližoj poslovnici.

 

 

 

 

Feedback