zlatni gral

“Zlatni gral” nogometa – zanimljivosti o prestižnom trofeju

//
Categories

“Zlatni gral” nogometa odnosno trofej kojeg osvaja pobjednik Svjetskog nogometnog prvenstva najprestižnija je nagrada u svijetu nogometa.

Nogometni “zlatni gral” o kojem sanja svaki nogometaš

Reprezentacija Argentine je na Svjetskom prvenstvu u Qataru po treći put podigla trofej namijenjen pobjedniku ovog natjecanja. “Trofej FIFA Svjetskog prvenstva” se u ovom obliku pobjedniku uručuje od 1974. godine. Prije njega, od početka Svjetskog prvenstva pa do 1970. godine, pobjednički pehar se zvao “Pobjeda”. Rad francuskog kipara Abel Lafleura, prikazivao je drevnu grčku božicu pobjede Niku. Odatle potječe i kolokvijalni naziv “boginja” koji je ostao i do danas, premda se ne radi o istom trofeju.

Prvi trofej, izrađen od pozlaćenog srebra bio je visok 35 centimetara i težak 3,8 kilograma. Prvi osvajač Svjetskog prvenstva, a time i prvi privremeni vlasnik ovog pehara bila je reprezentacija Urugvaja 1930. Zanimljivo je da je turbulentne godine Drugog svjetskog rata proveo u kutiji za cipele ispod kreveta. Tu ga je sakrio Ottorino Barassi, tadašnji potpredsjednik FIFA-e i predsjednik Nogometnog saveza Italije. Nakon završetka rata, 1946. godine preimenovan je u “Trofej Julesa Rimeta” u čast predsjednika FIFA-e koji je bio najzaslužniji za pokretanje Svjetskog prvenstva.

6,2 kilograma zlata

Prema tadašnjim pravilima svjetske nogometne federacije, trofej je bio u vlasništvu pobjedničke ekipe sve do početka idućeg turnira. Također, odlučeno je da reprezentacija koja tri puta osvoji Svjetsko prvenstvo dobija pehar u trajno vlasništvo. Zbog toga je 1970. godine, nakon osvajanja treće titule, Brazil odnio “Julesa Rimeta” kući. Danas se čuva u muzeju, pod neprobojnim staklom.

Novi trofej je dizajnirao Silvio Gazzaniga. Predstavlja dva anđela pobjede koji iznad glava drže globus. Izrađen je od 18 karatnog zlata, visok je 38 centimetara i težak 6,2 kilograma. Unutra je šupalj jer kada bi bio u potpunosti popunjen zlatom, težio bi više od 70 kilograma! Njegova se vrijednost procjenjuje na više od 20 milijuna dolara i postoji samo jedan originalni primjerak. na njega se gravira ime pobjednik, nakon čega ide u sjedište FIFA-e u Zurich. Nogometni savez pobjedničke reprezentacije dobiva repliku istih dimenzija, no ne od zlata već od pozlaćene bronce.

zlatni gral

Auro Domus je etablirani lanac za prodaju i otkup zlata

Zlato se može dobro unovčiti

Kaže se da neke stvari nemaju cijenu. I da su predragocjene da bi se prodavale. No ako posjedujete neki zlatni predmet kojeg ne koristite, lom zlato u bilo kojoj formi ili dentalno zlato, možete ga dobro unovčiti. Kako biste bili sigurni koliko vrijedi vaše zlato, naši će vam ga stručni djelatnici u poslovnici besplatno procijeniti. To znači da će odrediti masu predmeta kao i njegovu karatažu te Vam ponuditi otkupnu cijenu. Proces otkupa je diskretan i brz, a novac se isplaćuje odmah. Prije dolaska u poslovnicu Auro Domusa sve što vas zanima o prodaji odnosno otkupu zlata možete saznati i pozivom na besplatan broj telefona 0800/7372.

 

 

Feedback