očekuje li zlato dobra godina

Očekuje li zlato dobra godina?

//
Categories

Netom istekla godina bila je prilično turbulentna za cijenu zlata. Obilježio ju je veliki skok cijene početkom godine, zatim njezina korekcija te ponovni rast. 2022. godinu zlato je završilo u blagom plusu, a sada se postavlja pitanje kakva će biti 2023. i očekuje li zlato dobra godina?

Očekuje li zlato dobra godina ili će prevladati nepovoljni faktori?

Na tržištu zlata trenutno vlada pozitivno raspoloženje. Cijena zlata je u konstantnom rastu od početka studenog i sada je dosegnula svoj sedmomjesečni maksimum. To zahvaljuje tržišnim turbulencijama, prijetnjom recesije te većom potražnjom uzrokovanom prvenstveno snažnom kupovinom zlata od strane središnjih banaka. Neki ekonomisti vjeruju da će se taj rast nastaviti i u 2023. godini, no također i upozoravaju ulagače da će morati biti strpljivi.

Naime, značajan tržišni čimbenik u 2023.g. bit će monetarna politika velikih gospodarstava. Središnje banke mogle bi započeti s popuštanjem agresivnih povećanja kamatnih stopa iz prošle godine, kako bi izbjegle usporavanje gospodarskog rasta i pojavu recesije. No, prerano povlačenje takvih poteza moglo bi ostaviti inflaciju znatno iznad ciljanog raspona u većini velikih ekonomija. Stoga bi uvjeti koji su opterećivali zlato tijekom većeg dijela godine, mogli ostati na snazi tijekom prve polovice 2023. Nakon toga će vjerojatno uslijediti period monetarnog popuštanja. S time se slažu i analitičari giganata poput Bank of America i Commerzbanka.

Rekordi u 2023.g?

U prvoj se polovici godine očekuje kretanje cijene zlata na trenutno neutralnom području raspona od 1750 do 1850 USD za uncu.”Nakon očekivanog posljednjeg povećanja kamatnih stopa u ožujku, vjerojatno će uslijediti razdoblje nepromijenjenih stopa. FED bi do kraja godine trebao čak i smanjivati ključnu stopu s obzirom na pretpostavku oslabljenog gospodarstva i niže inflacije. Cijena zlata bi tada trebala ponovno porasti”, rekli su analitičari njemačke banke.

Ukoliko u jednadžbu dodamo i izglede za slabiji dolar, zlato će imati priliku ponovo preći granicu od 1900 USD za uncu. Neki smatraju da će preći i onu od 2000 USD. Eric Strand, upravitelj AuAg Gold Mining ETF-a izjavio je kako bi 2023. mogla zlatu donijeti novu rekordnu vrijednost svih vremena. Predviđa da će ovu godinu obilježiti tržište bikova, s cijenom žutog plemenitog metala koja će premašiti i 2100 dolara po unci.

očekuje li zlato dobra godina

Analitičari se uglavnom slažu da će 2023. biti dobra godina za zlato

Investicija u zlato investicija je u trajnu vrijednost

Najveća prednost investicijskog zlata je njegov visok prinos koji kompenzira učinke inflacije. Zlato se tradicionalno smatra imovinom koja odlično čuva vrijednost, što posebno dolazi do izražaja u kriznim vremenima, odnosno razdobljima inflacije. Također i recesijske godine donose značajno veće prinose na zlato. U renomiranoj tvrtki poput Auro Domusa uz savjetovanje stručnjaka nabavite investicijsko zlato po Vašoj mjeri. Na web shopu ili u nekoj od poslovnica diljem zemlje pronaći ćete veliki izbor zlatnika i zlatnih poluga po najboljim cijenama.

Feedback